ton-logo-echei-i-techni

“Τον λόγο έχει η τέχνη”: Παρουσίαση βιβλίου του Τάκη Μαυρωτά στο Μέγαρο

39 αισθητικά δοκίμια από τον θεωρητικό της τέχνης Τάκη Μαυρωτά με αφορμή ισάριθμες σπουδαίες εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, που επιμελήθηκε από το 2006 έως το 2017 παρουσιάζονται σε μία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει η Κική Δημουλά: «Με στέρεα παιδεία και κριτική οξυδέρκεια γράφει άλλοτε για τους Giorgio de Chirico και Pablo Picasso και άλλοτε για τους μοντερνιστές των Βαλκανίων και τους κορυφαίους γλύπτες του 20ού αιώνα. Ο λόγος του πολύχυμος, σαφής και ζωντανός ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες στην εικαστική δημιουργία και συμβάλλει άμεσα στη διάδοση της τέχνης».

«Ο Τάκης Μαυρωτάς» παρατηρεί η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ «δεν έπαψε να συνομιλεί, να συνδιαλέγεται με κάθε μορφή της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο λόγος του έγινε γεφυροποιός ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και η γραπτή μαρτυρία του αυθόρμητα και απρόσκοπτα ποιητική. Ξέρει να αφουγκράζεται τις απαντήσεις που δίνει κάθε έργο στην αγωνία του δημιουργού του και ακριβοδίκαια τοποθετεί τη σημασία του στον στίβο του ανθρώπινου μόχθου για το καλύτερο. Γνωρίζει επίσης ότι αυτό που είναι σήμερα πρωτοπορία αύριο θα είναι παράδοση, φτάνει να είναι γνήσιο και αληθινό…

Ο Τάκης Μαυρωτάς διαθέτει αναμφισβήτητα και αισθαντικότητα και γνώση. Πολλοί είναι οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες που χάρη στην άρτια παρουσία του άθλου τους από τον Τάκη έγιναν γνωστοί και αγαπήθηκαν από ένα μεγάλο κοινό… Παραπέμπω λοιπόν στο κείμενο, είδος αυτό πανδαισίας πνευματικής και αισθητικής επίρρωσης, για όσους το παρακολουθήσουν με την προσοχή που αξίζει, και περιμένω από τον ακούραστο Τάκη Μαυρωτά τη συνέχεια για την ολοκλήρωση μιας πορείας που τον έχει αναδείξει σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς και καταξιωμένους Έλληνες κριτικούς των εικαστικών τεχνών».
Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Τάκης Μαυρωτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών, όπου έκανε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το σώμα του έρωτα και του θανάτου στη νεοελληνική ζωγραφική». Εργάστηκε στο γραφείο του καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη και μετά το 1988 στο πολιτιστικό Ίδρυμα Πιερίδη, καθώς επίσης και στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ως εικαστικός συντάκτης. Είναι Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. θεοχαράκη. Έχει διατελέσει διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών (Α.Ι.CA.).

 

Παρουσίαση Βιβλίου:

Ημερομηνία: 01/11/2018

Ώρα: 19:30

Ομιλητές:
Θανάσης Βαλτινός, ακαδημαϊκός, συγγραφέας
• Κώστας Βαρώτσος, γλύπτης, καθηγητής Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης
• Λυδία Κονιόρδου, πρόεδρος Δ.Σ Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ηθοποιός
• Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο
• Αλεξάνδρου Σούτσου, ομ. καθ. Ιστορίας της Τέχνης
• Θανάσης Θ. Νιάρχος, συγγραφέας
• Σωτήρης Σόρογκας, ζωγράφος, ομ. καθ. Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Τόπος: Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

Τηλέφωνο: 2107282778

 

Με πληροφορίες από το culturenow.gr και το artandlife.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X