Αρχική / More / Βιβλία / 2 αγαπημένα βιβλία του Θανάση Λάλα
2 αγαπημένα βιβλία του Θανάση Λάλα thumbnail
‘’Οι Σκιές στον Ποταμό Χαντσον’’ του Ισαάκ Μπασεβιτς Σίνγκερ. Εκδόσεις Καστανιώτη Μετάφραση: Σάρα Μπενβενίστε. Αυτό είναι το πρώτο από δύο αριστουργηματικά μυθιστορήματα που ξαναδιάβασα και σας προτείνω να διαβάσετε τις μέρες του Πάσχα. Το μυθιστόρημα αυτού του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’40  Πρωταγωνιστές μία ομάδα Εβραίων προσφύγων με βιοτικό επίπεδο αρκετά υψηλό. Αλλως ειπείν κολυμπούν στην ευημερία. Ο Μπόρις Μακάβερ επιχειρηματίας πλούσιος ευσεβείς και η κόρη του Αννα βυθισμένη σε ερωτικά αδιέξοδα. Γύρω από αυτά τα δύο πρόσωπα υφαίνονται σχέδια για γάμους από έρωτα και γάμους από συμφέρων. Εραστές χωρίζουν σύζυγοι πεθαίνουν, άλλοι περνουν από την κόλαση και διασώζονται. Κλειδί για τους αναγνώστες η ιστορική συγκυρία που διαδραματίζεται η πλοκή: Δεκέμβριος 1947-Νοέμβριος 1949, δηλαδή λίγο πρίν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Για τους επιμελείς αναγνώστες ένα στοιχείο που σίγουρα παίζει ιδιαίτερο λόγω για την κατανόηση της γραφής. Ο Συγγραφέας πολωνοεβραικής καταγωγής δημοσίευσε το μυθιστόρημά του στα γίντις (γλώσσα των Εβραίων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ) και ακολούθησε τη μέθοδο του Ντοστογιέφσκι δημοσιεύοντας το βιβλίο του σε συνέχειες σε εφημερίδα δύο φορές την εβδομάδα πριν αυτό πάρει ολοκληρωμένη μορφή. ‘’Υπόγειος Κόσμος ‘’ του Ντόν Ντελλίλο. Εκδόσεις Εστία. Μετάφραση Εφη Φρυδά.  Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που θέλω να σας προτείνω και ξαναδιάβασα. Στέκομαι όρθιος μπροστά σ´αυτή τη γραφή. Τιμώ τον Ντελλίλο όπως και τους Φίλιπ Ροθ, Νόρμαν Μέηλερ και Τζων Αμπντάικ. Πριν γράψει αυτό το βιβλίο δούλεψε πάρα πολλά χρόνια ο συγγραφέας στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος. Και αυτό το βιβλίο τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η δράση ξεκινά στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1951 με έναν περίφημο αγώνα μπέιζμπωλ ο οποίος συμπίπτει με την πρώτη πυρηνική δοκιμή στη Σοβιετική Ενωση. Λοιπόν, με τρελαίνει η γραφή του Ντελλίλο. Ξαφνικά η αφήγηση μπερδεύει τα πραγματικά πρόσωπα με τον Φράνκ Σινάτρα και τον Χούβερ και γίνονται και αυτοί προέκταση των μυθιστορηματικών ηρώων. Ο αναγνώστης κάνει σέρφινγκ από την γυαλιστερή επιφάνεια στο κρυμμένο βάθος, στον υπόγειο κόσμο της Νέας Υόρκης και την αμερικάνικης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που φαίνεται καθαρότερα όχι σ’αυτά που δημιουργεί και παράγει αλλά σ’αυτά που απορρίπτει και αποβάλει… στα σκουπίδια της. Επιμύθιο: Διαβάζοντας αριστουργηματικά βιβλία μειώνουμε την αναγκαία συμμετοχή μας σα πληκτικές και αδιάφορες παρέες και έτσι αυξάνουμε την προσωπική και κοινωνική μας όραση. Θανάσης Λάλας

2 αγαπημένα βιβλία του Θανάση Λάλα

‘’Οι Σκιές στον Ποταμό Χαντσον’’ του Ισαάκ Μπασεβιτς Σίνγκερ. Εκδόσεις Καστανιώτη


 


Μετάφραση: Σάρα Μπενβενίστε.


 


 


 


Αυτό είναι το πρώτο από δύο αριστουργηματικά μυθιστορήματα που ξαναδιάβασα και σας προτείνω να διαβάσετε τις μέρες του Πάσχα. Το μυθιστόρημα αυτού του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’40  Πρωταγωνιστές μία ομάδα Εβραίων προσφύγων με βιοτικό επίπεδο αρκετά υψηλό. Αλλως ειπείν κολυμπούν στην ευημερία. Ο Μπόρις Μακάβερ επιχειρηματίας πλούσιος ευσεβείς και η κόρη του Αννα βυθισμένη σε ερωτικά αδιέξοδα.


 


Γύρω από αυτά τα δύο πρόσωπα υφαίνονται σχέδια για γάμους από έρωτα και γάμους από συμφέρων. Εραστές χωρίζουν σύζυγοι πεθαίνουν, άλλοι περνουν από την κόλαση και διασώζονται.


 


Κλειδί για τους αναγνώστες η ιστορική συγκυρία που διαδραματίζεται η πλοκή: Δεκέμβριος 1947-Νοέμβριος 1949, δηλαδή λίγο πρίν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Για τους επιμελείς αναγνώστες ένα στοιχείο που σίγουρα παίζει ιδιαίτερο λόγω για την κατανόηση της γραφής.


 


Ο Συγγραφέας πολωνοεβραικής καταγωγής δημοσίευσε το μυθιστόρημά του στα γίντις (γλώσσα των Εβραίων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ) και ακολούθησε τη μέθοδο του Ντοστογιέφσκι δημοσιεύοντας το βιβλίο του σε συνέχειες σε εφημερίδα δύο φορές την εβδομάδα πριν αυτό πάρει ολοκληρωμένη μορφή.


 


‘’Υπόγειος Κόσμος ‘’ του Ντόν Ντελλίλο. Εκδόσεις Εστία. Μετάφραση Εφη Φρυδά.
 Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που θέλω να σας προτείνω και ξαναδιάβασα. Στέκομαι όρθιος μπροστά σ΄αυτή τη γραφή. Τιμώ τον Ντελλίλο όπως και τους Φίλιπ Ροθ, Νόρμαν Μέηλερ και Τζων Αμπντάικ.


 


Πριν γράψει αυτό το βιβλίο δούλεψε πάρα πολλά χρόνια ο συγγραφέας στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος. Και αυτό το βιβλίο τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η δράση ξεκινά στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1951 με έναν περίφημο αγώνα μπέιζμπωλ ο οποίος συμπίπτει με την πρώτη πυρηνική δοκιμή στη Σοβιετική Ενωση. Λοιπόν, με τρελαίνει η γραφή του Ντελλίλο. Ξαφνικά η αφήγηση μπερδεύει τα πραγματικά πρόσωπα με τον Φράνκ Σινάτρα και τον Χούβερ και γίνονται και αυτοί προέκταση των μυθιστορηματικών ηρώων. Ο αναγνώστης κάνει σέρφινγκ από την γυαλιστερή επιφάνεια στο κρυμμένο βάθος, στον υπόγειο κόσμο της Νέας Υόρκης και την αμερικάνικης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που φαίνεται καθαρότερα όχι σ’αυτά που δημιουργεί και παράγει αλλά σ’αυτά που απορρίπτει και αποβάλει… στα σκουπίδια της.


 


Επιμύθιο: Διαβάζοντας αριστουργηματικά βιβλία μειώνουμε την αναγκαία συμμετοχή μας σα πληκτικές και αδιάφορες παρέες και έτσι αυξάνουμε την προσωπική και κοινωνική μας όραση.Θανάσης Λάλας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X