Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Ογκολογία / Αλήθειες και ψέματα για τον καρκίνο του μαστού!

Αλήθειες και ψέματα για τον καρκίνο του μαστού!

Έως και 50% αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού προβλέπεται να παρουσιάσει τα επόμενα έτη, πλήττοντας 15 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Γράφει ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα διεθνή Κέντρα Παθήσεων Μαστού αναμένεται να χαρακτηρίσουν ως μάστιγα τη συγκεκριμένη νόσο τα επόμενα έτη.

Αλήθειες και… ψέματα για τον καρκίνο του μαστού

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η αλήθεια για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού

Αυτό είναι «μύθος». Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μικρή η πιθανότητα στις ηλικίες κάτω των 40,αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Μια γυναίκα 80 ετών έχει 4-5 φορές περισσότερο κίνδυνο σε σχέση με μια γυναίκα 50 ετών.

Αν δεν έχω ιστορικό καρκίνο μαστού στη οικογένεια μου δεν κινδυνεύω.

Είναι λάθος. Το σωστό είναι ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τυχαίοι καρκίνοι. Μία γυναίκα με θετικό ιστορικό ,κινδυνεύει περισσότερο. Μια γυναίκα χωρίς οικογενειακό ιστορικό έχει κατά μέσο όρο εμφάνισης 1:10,πιθανότητες να νοσήσει.

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι προτιμότερο διαγνωστικό μέσο γιατί αποφεύγεται η ακτινοβολία της μαστογραφίας.

Λάθος. Το σωστό είναι ότι οι σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία. Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο για πυκνούς, νεανικούς μαστούς, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μαστογραφία.

Αν κάνω γονιδιακό έλεγχο για καρκίνο μαστού και βγει αρνητικό δεν κινδυνεύω από καρκίνο μαστού.

Λάθος. Αυτό που ισχύει είναι ότι η ύπαρξη της μετάλλαξης στα ΒRCA1 KAI BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο του κληρονομικού καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι ο κληρονομικός καρκίνος μαστού κατέχει μικρό ποσοστό από το σύνολο των καρκίνων του μαστού.

Eπίσης, μία γυναίκα με αρνητικά γονιδιακά τεστ μετάλλαξης συνεχίζει να κινδυνεύει από τον τυχαίο καρκίνο που είναι κ συχνότερος.

Και μη ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X