Οφθαλμολογική εξέταση: Ποιες επικίνδυνες παθήσεις μπορεί να εντοπίσει;

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι πολύ σημαντική, αν και συνήθως την αμελούμε και δεν την πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, όπως θα έπρεπε κανονικά.

Κι αυτό, γιατί εκτός από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μάτια και η όρασή μας, ο οφθαλμίατρος μέσω της εξέτασης αυτής μπορεί να ανιχνεύσει και άλλες πιθανές ασθένειες.

Αυτό συμβαίνει μέσω της παρατήρησης του αμφιβληστροειδούς, των αγγείων και των νεύρων που περνούν από το σημείο εκείνο.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες ασθένειες μπορεί να ανιχνεύσει ο οφθαλμίατρος κατά την σχετική εξέταση:

Καρκίνος

Μια εξέταση στην όρασή μας μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Κι αυτό, γιατί τα μάτια μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία όγκων στον εγκέφαλο, τον καρκίνο του μαστού ή τον καρκίνο του πνεύμονα, όταν τα κακοήθη κύτταρα φθάνουν στον αμφιβληστροειδή. Οι οφθαλμίατροι μπορούν να διαγνώσουν όγκους του εγκεφάλου, για παράδειγμα, με βάση τις αλλαγές στο οπτικό πεδίο ενός ασθενούς.

Διαβήτης

Από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι μια μικρή ποσότητα αίματος στον αμφιβληστροειδή, που είναι ένα σύμπτωμα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, αλλά η φροντίδα του μειώνει τον κίνδυνο κατά το ήμισυ. Όταν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εντοπίζεται νωρίς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

Υπέρταση

Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης και της στένωσης των αρτηριών, μπορεί να σηματοδοτήσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τις καρδιακές παθήσεις με τη στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η σχέση αυτή είναι πιο έντονη σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό για καρδιακές παθήσεις, καθώς η υψηλή πίεση μπορεί να «χτυπήσει» απότομα με την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανακοπής.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η οπτική νευρίτιδα, μια μορφή φλεγμονής του οπτικού νεύρου, μπορεί να αποτελέσει προάγγελο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος. Η οπτική νευρίτιδα εμφανίζεται στο 75% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου στο 25% των περιπτώσεων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα πάσχουν από ξηροφθαλμία ή ακόμη και επανειλημμένη και οδυνηρή φλεγμονή της ίριδας. Αυτά τα δύο προβλήματα στα μάτια είναι πιθανό να αποτελούν ένδειξη ύπαρξης του συγκεκριμένου αυτοάνοσου και να προβληματίσουν τον γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται το ίδιο σημαντική με την επίσκεψη σε κάθε γιατρό και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ειδικά, εάν αντιληφθείτε κάποια μεταβολή στην όρασή σας θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποιο αυτοάνοσο νόσημα «κρύβεται» πίσω από την ξηροφθαλμία;

 

Σχετικά άρθρα