5 κανόνες που πρέπει ΠΑΝΤΑ να τηρούμε στο μαγείρεμα!

Όταν μπαίνουμε στην κουζίνα να μαγειρέψουμε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές και να τηρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Κι αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε σοβαρά από ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις, όπως είναι η σαλμονέλα.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τι πρέπει να κάνουμε πάντα πριν μαγειρέψουμε:

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας

Το πρώτο και βασικότερο, ίσως, λάθος που κάνουμε πάντα είναι το να μην πλένουμε τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε, με νερό και σαπούνι. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνεται αυτό είναι ότι ορισμένα βακτήρια που συσσωρεύονται στα χέρια μας είναι πολύ επικίνδυνα εφόσον καταποθούν. Από μόνα τους, παραμένοντας στην περιοχή των χεριών, τα βακτήρια αυτά δεν είναι επικίνδυνα. Μάλιστα, τα βακτήρια αυτά είναι η δεύτερη αιτία δηλητηριάσεων τροφικών, που εκδηλώνονται με εμετούς και διάρροιες. Από τα πιο σοβαρά βακτήρια που απειλούν με το να μην πλένουμε τα χέρια μας πριν το μαγείρεμα ο σταφυλόκοκκος.

Δεν μαγειρεύουμε άρρωστοι

Αυτός ο κανόνας υγιεινής ισχύει ακόμα περισσότερο, αν είστε άρρωστος και προετοιμάζετε ένα γεύμα για άλλους ανθρώπους επειδή διακινδυνεύετε στην περίπτωση αυτή να μολύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους καλεσμένους σας.

Μείνετε έξω από την κουζίνα, εάν υποφέρετε από γαστρεντερίτιδα, επειδή τα παθογόνα (ιοί ή βακτηρίδια) που προκαλούν αυτή την ασθένεια έχουν μια – λεγόμενη – προφορική μετάδοση. Εάν πάλι δεν μπορείτε να… αντισταθείτε πλύντε πολύ καλά τα χέρια σας και φορέστε μάσκα.

Μην αφήνετε τρόφιμα εκτός ψυγείου

Τρόφιμα, τα οποία είναι ευπαθή, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τα ξεχνάτε εκτός ψυγείου. Με το που επιστρέφετε από τα ψώνια στο σπίτι, εντός δύο ωρών πρέπει να τα βάλετε στη συντήρηση ή την κατάψυξη, ώστε να αποφύγετε πιθανές αλλοιώσεις, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Πολλή προσοχή ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά.

Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαχαίρια

Ποτέ μα πότε μην χρησιμoποιείτε ένα μαχαίρι για να κόψετε το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά. Πάντα θα πρέπει να έχετε ξεχωριστά μαχαίρια για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Εφόσον για ένα γεύμα θα έχετε κρέας, ψάρι και λαχανικά φροντίστε να κόψετε με διαφορετικό μαχαίρι το κάθε τρόφιμο ξεχωριστά. Φυσικά και μετά από τη χρήση τους θα πρέπει να τα απολυμάνετε πλήρως, ώστε να μην υπάρξει τυχόν μετάδοση μικροβίων.

Μαγειρέψτε καλά το κοτόπουλο

Σε καμία περίπτωση μην κακομαγειρέψετε το κοτόπουλο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επειδή είναι η βασική απειλή για τη μετάδοση σαλμονέλας, το κοτόπουλο θα πρέπει να ψήνεται πολύ καλά, τόσο ώστε το κρέας μέσα να πάρει ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα και να μην είναι ροζ ή ανοιχτό ροζ. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας δεν είναι καλά ψημένο, δηλαδή είναι σχεδόν ωμό, με αποτέλεσμα να απειλείσαι από σαλμονέλα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ασφάλεια τροφίμων και βασικοί κανόνες υγιεινής στην κουζίνα σας!

 

 

 

Σχετικά άρθρα