Τερέζα Μέι: «Ανεπανόρθωτη ζημία ένα νέο δημοψήφισμα»

«Εβδομάδα των παθών» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία προσπαθεί στο εσωτερικό μέτωπο να πείσει τους βουλευτές της να μην «σπάσουν» και να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit, ενώ αναμένεται να καλέσει στη Ντάουνινγκ Στριτ τους πρέσβεις των 27 της Ευρωπαϊκή Ένωση ποντάροντας σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Σήμερα η Τερέζα Μέι θα προειδοποιήσει τους βουλευτές για «ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής» που θα μπορούσε να προκαλέσει, σύμφωνα με την ίδια, η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Ας μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού διοργανώνοντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα» για το Brexit, αναμένεται να πει στους βουλευτές, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα «πιθανόν δεν θα μας οδηγούσε παραπέρα» και «θα δίχαζε και πάλι τη χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να εργαζόμαστε για να την ενώσουμε».

Στο ίδιο ύφος ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Γκρεγκ Κλαρκ, δήλωσε το πρωί στο BBC ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα αύξανε την ανασφάλεια στη χώρα και ο ίδιος θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Το μήνυμά της Μέι απευθύνεται σε όσους υπουργούς και Τόρις θεωρούν τη συμφωνία «νεκρή» και επεξεργάζονται τις εναλλακτικές, ενώ όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι μόνη διέξοδος θα ήταν ένα νέο δημοψήφισμα. Και πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ μεταξύ εκείνων που προτρέπουν ένα νέο δημοψήφισμα εάν οι βουλευτές δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί ασκούν έντονη πίεση προκειμένου να γίνει το συντομότερο η ψηφοφορία για τη συμφωνία και η ελάσσων αντιπολίτευση τους καλεί να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Μέι, η οποία μπορεί και να περάσει.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής προ ημερών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και των 27, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα