Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης: Πόσο αποτελεσματικές είναι;

Οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης βασίζονται κυρίως στον υπολογισμό της περιόδου της ωορρηξία. Είναι, όμως, επικίνδυνες διότι δεν προστατεύουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Κάθε γυναίκα μπορεί να τις εφαρμόσει, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι τόσο χαμηλή που σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται για ζευγάρια που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Οι διαφορετικές μέθοδοι

Υπολογισμός ημερών

Οι γυναίκες που έχουν κανονικό κύκλο και γνωρίζουν καλά το σώμα τους μπορούν να υπολογίσουν την ημερομηνία ωορρηξίας τους μεταξύ δύο κύκλων για να αποφύγουν το σεξ στις πιο γόνιμες μέρες (μέθοδος Ogino).

Διαφοροποίηση εκκρίσεων

Μπορούν επίσης να καθορίσουν την περίοδο της ωορρηξίας, παρατηρώντας την εμφάνιση των αυχενικών εκκρίσεων με τα δάχτυλά τους (μέθοδος Billings). Κατά την προσέγγιση της ωορρηξίας, αυτές οι εκκρίσεις γίνονται πιο έντονες και πιο υγρές.

Ανεβασμένη θερμοκρασία

Μια άλλη τεχνική είναι να λαμβάνει τη θερμοκρασία της η γυναίκα κάθε πρωί ταυτόχρονα, πριν σηκωθεί. Η συνήθης θερμοκρασία μιας γυναίκας αυξάνεται ελαφρά (μεταξύ 0,2 και 0,4 °) κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ωορρηξία είναι απρόβλεπτη και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και σε γυναίκες με κανονικό κύκλο, ειδικά στην αρχή και στο τέλος της ζωής.

Υπάρχουν επίσης τεστ ωορρηξίας διαθέσιμα στα φαρμακεία, αλλά είναι αρκετά ακριβά και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες και όχι το αντίστροφο. Μια τεχνική που δεν βασίζεται στον υπολογισμό της ωορρηξίας είναι η διακοπτόμενη συνουσία: Ο άντρας αποχωρεί (τραβιέται) από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτωση.

Τα πλεονεκτήματα

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ελεύθερες και κάθε ζευγάρι μπορεί να τις εφαρμόσει, αυξάνοντας την ηδονή. Μάλιστα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν συνδυάζονται με προφυλακτικά, διαφράγματα ή σπερματοκτόνα.

Τα μειονεκτήματα

Η φυσική αντισύλληψη απαιτεί καλή γνώση του σώματος και κυρίως σταθερό έμμηνο κύκλο. Κατά τη διάρκεια των γόνιμων περιόδων, δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη ερωτική επαφή. Η μέθοδος της θερμοκρασίας περιορίζει αρκετά και αυτή των εκκρίσεων μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένες γυναίκες.

Η ωορρηξία δεν είναι πάντα σταθερή, εύκολα παραπλανά. Οι φυσικές μέθοδοι συνδέονται με αποτυχίες περίπου 25%, δηλαδή 1 στις 4 γυναίκες μένουν έγκυες κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους. Σχετικά με τη διακοπτόμενη συνουσία, καθιστά τον έλεγχο μερικές φορές αδύνατο για τον άνδρα, εάν δεν αποσυρθεί αρκετά γρήγορα. Και τα προσπερματικά που ρέουν κατά τη διάρκεια της συνουσίας μερικές φορές μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό θα είναι να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, καθώς εκτός από τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, παραμονεύουν και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως HIV, χλαμύδια, γονόρροια κλπ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είχα απροφύλαχτη επαφή και φοβάμαι για εγκυμοσύνη…

Διακοπτόμενη συνουσία: Πώς γίνεται και πόσο ασφαλής είναι;

Σχετικά άρθρα