Καρκίνος στο μάτι: Πώς εκδηλώνεται και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα εκδήλωσης καρκίνου στο μάτι, που εμφανίζεται σαν μελάνωμα, έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αυξημένο τον κίνδυνο για όσους έχουν πράσινα, γκρι ή μπλε. Με άλλα λόγια, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο καρκίνος στο μάτι εκδηλώνεται σαν μελάνωμα στον βολβό του ματιού, προκαλεί σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση και μπορεί να δημιουργήσεις μεταστάσεις στο ήπαρ. Επίσης, εκδηλώνεται σε ένα από τα δύο μάτια.

Επειδή εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ματιού, το μελάνωμα αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό χωρίς ενδελεχή εξέταση, καθώς δεν είναι εμφανές με γυμνό μάτι.

Πώς εντοπίζεται;

Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας συνήθους οφθαλμολογικής εξέτασης, ανιχνεύεται ο καρκίνος στο μάτι και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα. Γενικά, ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ενοχλητικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία μελανώματος στο μάτι.

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;

Ορισμένα συμβάντα, ωστόσο, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια διαβούλευση που θα ανιχνεύσει έγκαιρα το πρόβλημα. Αυτά τα σημάδια είναι, για παράδειγμα, η μείωση της οπτικής οξύτητας ή αυτών των αναλαμπών που εμφανίζονται στο ένα μάτι. Κατά την παραμικρή αμφιβολία, συνιστάται ιδιαίτερα να κλείσετε ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο χωρίς να περιμένετε.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία προσαρμόζεται κατά περίπτωση. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ηλικία του ασθενούς και η ακριβής θέση του μελανώματος. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η διάμετρος του κακοήθους όγκου. Τέλος, η θεραπεία μπορεί να είναι διαφορετική, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Προτού δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο προσαρμοσμένης φροντίδας, διεξάγεται ιστολογική εξέταση. Ένας ανατομοπαθολόγος θα προχωρήσει σε σχετική βιοψία.

Η θεραπεία του καρκίνου του οφθαλμού είναι πάντα πλήρως εξατομικευμένη. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, επειδή συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Πρέπει, συνεπώς, να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης καρκίνου στο μάτι, αλλά να είναι και ο ελάχιστος δυνατός ακρωτηριασμός. Σήμερα, η χειρουργική απομάκρυνση του ματιού ή η εκπλασία (ολική αφαίρεση ματιού) δεν είναι πλέον συστηματική.

Αντίθετα, η θεραπεία του καρκίνου του ματιού πλέον είναι συνήθως συντηρητική χάρη στην ακτινοθεραπεία. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, η χειρουργική επέμβαση εκτελείται πάντα από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Ο ασθενής φροντίζεται επίσης από έναν ογκολόγο και, εάν είναι απαραίτητο, από έναν ειδικευόμενο στην αναδομητική χειρουργική επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό ο καρκίνος των ματιών να εντοπίζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι μπορεί να είναι θανατηφόρος. Η έγκαιρη διαχείριση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση του μελανώματος.

Αυτό είναι επίσης απαραίτητο για την πρόληψη της μεταστατικής εξάπλωσης, ειδικά στο ήπαρ, που συναντάται 9 φορές στους 10 στους ασθενείς με καρκίνο στο μάτι.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποιο αυτοάνοσο νόσημα «κρύβεται» πίσω από την ξηροφθαλμία;

Οφθαλμολογική εξέταση: Ποιες επικίνδυνες παθήσεις μπορεί να εντοπίσει;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X