Είσαι έγκυος και είδες αίμα… Πρέπει να ανησυχήσεις ή όχι;

Ένα από τα θετικά στοιχεία της εγκυμοσύνης είναι για πολλές γυναίκες το γεγονός ότι για 9 μήνες απαλλάσσονται από το… βάσανο της περιόδου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τυπικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει περίοδο. Το ερώτημα, όμως, που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: Μπορεί μια γυναίκα να δει αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, θυμίζοντας κάτι από… περίοδο;

Πρώτα από όλα, εφόσον αυτό συμβεί, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αγχωθείς και να πανικοβληθείς. Το να δεις αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου είναι πιθανό, αλλά μπορεί παράλληλα να είναι και επικίνδυνο.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τι πρέπει να ξέρεις για την πιθανότητα να δεις αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι φυσιολογικό να δεις αίμα;

Αρχικά, οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο να δεις αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Κι αυτό, γιατί σε ποσοστό 30% των εγκυμοσύνων παρατηρούνται σταγόνες αίμα κατά τη διάρκειά τους. Αν και δεν είναι λόγος ανησυχίας, καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Κηλίδες αίματος είναι πιθανό να δεις ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως μετά την σεξουαλική πράξη. Επίσης, την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα της κύησης. Επίσης, αρκετές εγκυμονούσες έχουν αίμα περίπου τις ημέρες που κανονικά θα τους ερχόταν περίοδος, αλλά κυρίως είναι αίμα που οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Έχε πάντως υπόψη σου ότι είναι άλλο το να δεις κηλίδες αίματος, δηλαδή ελάχιστο αίμα με ελαφρύ ροζ χρώμα όμοιο με αυτό στην αρχή ή το τέλος της περιόδου και άλλο το να έχεις κανονική και πλήρη περίοδο.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεσαι το αίμα που το σώμα σου χάνει φυσιολογικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, για να θρέψεις το έμβρυο.

Πότε να ανησυχήσεις;

Εάν ξέρεις ότι είσαι έγκυος και δεις αίμα που να γεμίζει μια σερβιέτα, τότε πρέπει άμεσα να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως οι αποβολές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, μέχρι και τις 20 εβδομάδες, με βασικό σύμπτωμα την βαριά αιμορραγία.

Αλλά η αποβολή δεν είναι η μόνη εξήγηση: Η επίμονη αιμορραγία μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει κατέβει χαμηλά προς τον τράχηλο. Ενώ μπορείς να έχεις μια εντελώς φυσιολογική και ασφαλή εγκυμοσύνη με τον πλακούντα χαμηλά, ο γιατρός σου πιθανόν να σου ζητήσει να απέχεις από το σεξ και να σου συστήσει ξεκούραση στο τρίτο τρίμηνο.

Μετά το διάστημα αυτό, τυχόν βαριά αιμορραγία μπορεί να σημαίνει είτε πρόωρο τοκετό είτε αποκόλληση πλακούντα (δηλαδή, ο πλακούντας αποκόπτεται από την μήτρα). Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα έχεις και έντονο πόνο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πας οπωσδήποτε στο νοσοκομείο, μιας και κατά πάσα πιθανότητα να χρειαστεί να προκληθεί τοκετός.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεις αιμορραγία καλό θα είναι, προκειμένου να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο, να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διάβασε σχετικά άρθρα

Είμαι 3 μηνών έγκυος και χθες είδα λίγο αίμα. Μπορεί να χάσω το παιδί;

Έχω δύο αποβολές και φοβάμαι να ξαναπροσπαθήσω για παιδί! Θα μπορέσω να μείνω έγκυος;

 

 

Σχετικά άρθρα