Nederlands dans Theater I: Το κορυφαίο χορευτικό συγκρότημα στο Μέγαρο

Το κορυφαίο πρωτοποριακό χορευτικό συγκρότημα, με το φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει για πολλοστή φορά στο σταθερό ραντεβού του με το Μέγαρο, με τρία αριστουργήματα: Σε μουσική Μπαχ, το Ασφαλές όπως τα σπίτια των απαράμιλλων Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ εμπνέεται από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών «Ι Τσινγκ» και πραγματεύεται την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και την ικανότητα της ψυχής να επιβιώνει. Η Παρτίτα για 8 χορευτές (έργο του 2018) παραφράζει την Παρτίτα για 8 φωνές της αμερικανίδας Κάρολιν Σω, που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική το 2013 – για τη σύνθεσή της, το περιοδικό New York έγραψε ότι περιέχει μεγάλες δόσεις χαράς, σπάνιο αγαθό στη μοντέρνα μουσική.

Νέο έργο, η Βόλτα με τον δαίμονά σου του Μάρκο Γκέκε, σε μουσική των Πάβελ Χάας και Περ Χένρικ Νόρντγκρεν, αντιμετωπίζει το χορό ως εικαστικό έργο, το οποίο μέσω της κίνησης αποκτά «φωνή». Οι χορευτές ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν, μονολογούν ψιθυρίζοντας. «Η ζωή και ο έρωτας δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα ευχαριστώ, ένας χαιρετισμός, κι ένας αποχαιρετισμός.»

 

Πρόγραμμα

Safe as Houses
Χορογραφία: Sol Leόn & Paul Lightfoot

Partita for 8 Dancers
Χορογραφία: Crystal Pite

Walk the Demon (νέο έργο)
Χορογραφία: Marco Goecke

 

Safe as Houses [Aσφαλές όπως τα σπίτια]

Sol León & Paul Lightfoot

Πρώτη παγκόσμια: 14/11/2001, Χάγη (Lucent Danstheater)
Διάρκεια: 33 λεπτά

Η χορογραφία είναι εμπνευσμένη από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών I Ching και βασίζεται σε μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το έργο μιλά για την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και για την ικανότητα επιβίωσης της ψυχής.

Μουσική Johann Sebastian Bach
Φωτισμοί Tom Bevoort
Σκηνικά και κοστούμια Sol León and Paul Lightfoot

 

Partita for 8 Dancers [Παρτίτα για 8 χορευτές]

Crystal Pite

Πρώτη παγκόσμια: 17/5/2018, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 26 λεπτά

Η Παρτίτα για 8 χορευτές είναι η «κατά Kρύσταλ Πάιτ» ερμηνεία της Παρτίτας για 8 φωνές που έγραψε η σύγχρονη αμερικανίδα συνθέτρια Κάρολιν Σω, η οποία έχει κερδίσει Πούλιτζερ μουσικής (2013). «Κατά τη δημιουργία της χορογραφίας, γράφει η Πάιτ, το κομμάτι της Κάρολιν ήταν για μένα χάρτης και μέντορας ταυτόχρονα. Μου έδειξε τον δρόμο, κι εγώ χαιρόμουν να τον ακολουθώ. Μερικές φορές ένιωθα σαν η Κάρολιν να τραβούσε μια γραμμή από μέσα μου που με συνέδεε με εκείνη και με οδηγούσε προς εσάς. Η μουσική της αντικατοπτρίζει την αλήθεια όπως η γεωμετρία, όπως η αγάπη. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να γίνει ορατό αυτό… Να ένας.»

Χορογραφία Crystal Pite
Μουσική Caroline Shaw
Κοστούμια Nancy Bryant
Ζωγράφος σκηνικού χώρου Marc van Helden
Σκηνικά Jay Gower Taylor
Φωτισμοί Tom Visser

 

Walk the Demon [Βόλτα με τον δαίμονά σου]

Marco Goecke

Πρώτη παγκόσμια: 27/9/2018, Χάγη (Zuiderstrandtheater)
Διάρκεια: 28 λεπτά

Στο επίκεντρο του νέου έργου του Γερμανού Μάρκο Γκαίκε, συνεργάτη-χορογράφου του NDT από το 2013, βρίσκονται η ιδέα του χορού ως μορφής τέχνης που δίνει «φωνή» στην κίνηση και η επιθυμία να ενισχυθεί η φωνή αυτή μέσα από άλλες φωνές. Τα ορχηστρικά έργα του Τσέχου Πάβελ Χάας και του Φινλανδού Περ Χέντρικ Νόρντγκρεν συναντούν τον ήχο καλλιτεχνών σπάνιας εσωτερικότητας (Antony and the Johnsons), αλλά και τη φωνή των ίδιων των χορευτών που ψιθυρίζουν, ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν επί σκηνής, χάνοντας έτσι την αφηρημένη τους διάσταση και αγκαλιάζοντας ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Δραματουργία Nadja Kadel
Βοηθός χορογράφου Ralitza Malehounova
Μουσική Antony & the Johnsons, Pavel Haas, Pehr Henrik Nordgren
Μουσικός σύμβουλος Jan Pieter Koch
Φωτισμοί Udo Haberland
Σκηνικά & κοστούμια Marco Goecke

Φωτογραφία θέματος: Partita for 8 Dancers

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Ημερομηνία: 01/02/2019 έως 04/02/2019

Ώρα: 20.00

Τόπος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Eισιτήρια: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 10 | Ζώνη Ε: € 15 | Ζώνη Δ: € 24 | Ζώνη Γ: € 30 | Ζώνη Β: € 38 | Ζώνη Α: € 46 | Διακεκριμένη Ζώνη: € 55

Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, megaron.gr, tickets.public.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.megaron.gr | 210 7282 333

Σχετικά άρθρα