Φτέρνισμα: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή;

Ίσως να έχεις αναρωτηθεί κι εσύ γιατί όταν φτερνιζόμαστε συνήθως ακούγεται αμέσως μετά το γνωστό σε όλους «γείτσες». Για ποιο λόγο δηλαδή να μας εύχονται «υγεία», αφού δεν κινδυνεύουμε από ένα απλό φτέρνισμα. Ή μήπως όχι;

Ποια είναι τελικά η επίδραση του φτερνίσματος στην υγεία μας και πώς μπορεί να επηρεάσει στην πραγματικότητα την λειτουργία της καρδιάς μας;

Τι συμβαίνει όταν φτερνιζόμαστε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε το γεγονός ότι το φτέρνισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ενστικτώδη συμπεριφορά ή οποία έχει για στόχο της τον καθαρισμό της ρινική κοιλότητας από σωματίδια σκόνης και διάφορα υπολείμματα.

Βασικά, όταν το εσωτερικό της μύτης μας ερεθίζεται για κάποιον λόγο, αρχικά αυτομάτως κλείνουμε τα μάτια μας, παίρνουμε βαθιά ανάσα και οι μύες του στέρνου μας αναγκάζουν τον αέρα να βγει από τα πνευμόνια μας σε υψηλή ταχύτητα και με μεγάλη ένταση, μέσω της μύτης μας, καθαρίζοντας οτιδήποτε δεν θα έπρεπε να… βρίσκεται εκεί.

Μπορεί να σταματήσει η καρδιά μας;

Γύρω από τη σχέση φτερνίσματος και καρδιάς υπάρχει ένα μύθος, που έχει όμως ένα ψήγμα αλήθειας μέσα του.

Για να γίνει αντιληπτή η όλη σχέση θα πρέπει να φανταστούμε τη θέση της καρδιάς στο σώμα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στους πνεύμονες και τους μυς του στήθους μας.

Παίρνοντας, λοιπόν, βαθιά ανάσα λίγο πριν φτερνιστούμε, ενεργοποιείται ένα αρκετά μεγάλο νεύρο, το οποίο ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve), το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι ενός σημείου του εντέρου μας.

Εκτός από τις άλλες… αρμοδιότητες που έχει το πνευμονογαστρικό νεύρο, όπως το να προκαλέσει ακούσιες συσπάσεις στη γαστρική οδό, στέλνει και σήμα στην καρδιά να χαμηλώσει ρυθμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μερικές βαθιές ανάσες μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε όταν είμαστε ιδιαίτερα αγχωμένοι και έχουμε ανεβάσει σφυγμούς.

Σε μερικούς ανθρώπους, η βαθιά αναπνοή που εμφανίζεται κατά την έναρξη ενός φτερνίσματος μπορεί να ενεργοποιήσει το πνευμονογαστρικό νεύρο τόσο πολύ, ώστε η καρδιά να επιβραδύνει άμεσα ή ακόμα και να χάσει παλμό.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και κατά το φτέρνισμα, η καρδιά θα συνεχίσει να χτυπάει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της, ακόμα και κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος.

Ακόμα, όμως, κι αν η καρδιά ξεπεράσει ή επιβραδύνει για ένα δευτερόλεπτο, δεν είναι πραγματικά κάτι το ανησυχητικό. Η καρδιά χτυπά, κατά μέσο όρο, περίπου 70 με 90 φορές ανά λεπτό, λένε οι ειδικοί.

Εάν σταματήσει για 4 με 5 δευτερόλεπτα τότε θα λιποθυμήσουμε. Παραπάνω χρόνος και απαιτείται ανάνηψη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για πιθανή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς μας, όταν φτερνιζόμαστε.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Η άσκηση στο νερό μειώνει τους καρδιακούς παλμούς

 

Σχετικά άρθρα