Η άσκηση στο νερό μειώνει τους καρδιακούς παλμούς thumbnail
Οδηγεί στον καλύτερο έλεγχο του καθημερινού στρες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών που σχετίζονται με την γεροντική ηλικία μα πάνω από όλα σε έναν υγιή τρόπο ζωής....

Η άσκηση στο νερό μειώνει τους καρδιακούς παλμούς


Το νερό έχει 4 ιδιότητες που το κάνουν πολύτιμο και αποτελεσματικό όταν κάποιος γυμνάζεται μέσα σε αυτό, οι ιδιότητες αυτές είναι : η άνωση, η θερμοκρασία, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση.
Άνωση: Η χαρακτηριστική αυτή ιδιότητα του νερού έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της υδρογυμναστικής να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβάρυνση στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους ενώ παράλληλα αυξάνεται το εύρος κίνησης της άρθρωσης .Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι η υδρογυμναστική αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης για άτομα που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ και θέλουν με ομαλό τρόπο να ξεκινήσουν να ασκούνται. Η υδρογυμναστική επίσης ενδείκνυται για άτομα που έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματισμού, για παχύσαρκους και εγκύους.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσδίδει η άνωση στην άσκηση είναι η μείωση της έντασης του καρδιακού παλμού, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα μεταφέρεται στην καρδιά πιο εύκολα μειώνοντας έτσι το καρδιακό έργο.


Τα οφέλη της υδρογυμναστικής


Με την υδρογυμναστική βελτιώνουμε την κάρδιο-αναπνευστική αντοχή την μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία χωρίς το φόβο κάποιου τραυματισμού ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση και την ηλικία του ατόμου. Ίσως το πιο σημαντικό όφελος της άσκησης στο νερό είναι η αποφυγή τραυματισμών.


Με την υδρογυμναστική βελτιώνεται η ισορροπία και η στάση του σώματος διότι οι περισσότερες ασκήσεις ενεργοποιούν τους μυς της ράχης οι οποίοι παρέχουν στήριξη στην σπονδυλική στήλη.


Η άσκηση στο νερό οδηγεί στον καλύτερο έλεγχο του καθημερινού στρες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών που σχετίζονται με την γεροντική ηλικία μα πάνω από όλα σε έναν υγιή τρόπο ζωής.


Οι μύες μας αναγκάζονται να εργάζονται πιο σκληρά, από ότι στην αερόβια άσκηση στη ξηρά, καθώς η αντίσταση που προσφέρει το νερό σε όλη τη διάρκεια της κίνησης, σε σύγκριση με την αντίσταση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι στον ίδιο χρόνο άσκησης έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις παραμέτρους της φυσικής μας κατάστασης αλλά και στη καύση θερμίδων! Η θερμιδική κατανάλωση μπορεί να φτάσει από τις 300 kcal στη μισή ώρα, στις 500 με 700 kcal την ώρα!


Πριν ξεκινήσουμε χρειάζεται να προμηθευτούμε ένα μαγιό και ένα σκουφάκι. Οι ασκήσεις μπορεί να γίνονται με εξοπλισμό ή χωρίς (όπως π.χ. βαράκια για τα χέρια ή/και τα πόδια, αλτήρες, λάστιχα, ζώνες κ.ά.) .Ένα μάθημα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, κλωτσιές, άλματα, καθίσματα και χορευτικές κινήσεις!


Τα μαθήματα aqua aerobic είναι ομαδικά και γίνονται στο νερό. Διαρκούν 45′- 60′ και συχνά


Γράφτηκε απο Κατερίνα Πέτσου Καθηγήτρια φυσικής αγωγής


Η Πέτσου Κατερίνα είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια aqua aerobic – aqua pilates στο δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Αλίμου.


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X