Ποιες βιταμίνες μας βοηθάνε να νικήσουμε την κόπωση;

Ο χειμώνας έχει και τα καλά του, αλλά και τα κακά του αναφορικά με την υγεία μας και την επίδρασή του σε αυτή. Ένα από τα «μείον» της εποχής που διανύουμε είναι και το έντονο αίσθημα κόπωσης που λόγω της έλλειψης ήλιου, αλλά και των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας είναι πιθανότατα πιο έντονο σε όλους μας.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό υπάρχει και ακούει στο όνομα «βιταμίνες». Ας δούμε, όμως, μαζί ποις είναι οι βιταμίνες και οι συνδυασμοί βιταμινών που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το αίσθημα κόπωσης του χειμώνα.

  • Βιταμίνες της ομάδας Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και τη μετάδοσης ερεθισμάτων στο νευριολογικό μας σύστημα.
  • Βιταμίνη C, η οποία συμμετέχει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μέταλλα: Σίδηρος, που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο. Επίσης, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, τα οποία είναι με τη σειρά τους απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας και την άμυνα του οργανισμού μας.

vitamins ADE

Τι να προτιμήσετε

Σε περίπτωση σοβαρής ή έντονης κόπωσης προστίθεται το ginseng: Βελτιώνει τη φυσική και πνευματική απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένης κόπωσης. Μετρήστε 10 έως 15 ημέρες για να πραγματοποιήσετε την αποτελεσματικότητά του.
Δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 18 ετών, ούτε σε περίπτωση καρδιακών διαταραχών ή ανεπαρκώς ελεγχόμενης αρτηριακής υπέρτασης.
Για τα παιδιά: Εκτός από αυτά τα αντικαταθλιπτικά συστατικά, εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης D απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των οστών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω των 18.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Δεν χρειάζεται περισσότερο από 2 μήνες θεραπείας σε ενήλικες, 1 μήνα σε παιδιά.
  • Μη συνδυάζετε αρκετούς τύπους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερδοσολογίας βιταμινών Α και D ή σιδήρου.
  • Πιθανές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα (ορισμένα αντιβιοτικά, θυρεοειδικές ορμόνες).
  • Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, δεν συμμορφώνονται με το 100% των συνιστώμενων θρεπτικών ουσιών.
  • Σε περίπτωση χρόνιας ασθένειας (διαβήτης, υπέρταση) και σε παιδιά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Χρόνια κόπωση: Το κληρονομικό σύνδρομο που… προτιμάει τις γυναίκες!

Χρόνια κόπωση: Λόγοι που νιώθεις συνέχεια κούραση

 

Σχετικά άρθρα