Καρκίνος στα οστά: 6 σημάδια που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου!

Ο καρκίνος στα οστά σπάνια εκδηλώνεται ως πρωτεύων καρκίνος στους ενήλικες. Η πιο συνηθισμένη του μορφή εκδήλωσης είναι ως μεταστατικός καρκίνος, με βασική αιτία μια άλλη μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του πάσχοντος. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να διακρίνουμε τα συμπτώματά του και να υποψιαστούμε όσο το δυνατό πιο άμεσα πώς κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;

Συνήθως, ο καρκίνος των οστών εντοπίζεται όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς αναπτύσσεται στα αρχικά στάδια χωρίς να προκαλεί χαρακτηριστικά κλινικά σημεία. Μόνο όταν ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος θα προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και στα κόκκαλα. Αυτοί οι πόνοι έχουν την ιδιαιτερότητα της εντατικοποίησης το βράδυ, προκαλώντας μερικές φορές διαταραχές του ύπνου, αλλά και ανθεκτικότητα σε «κλασικά» φάρμακα κατά του πόνου.

Τελικά, θα επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες, να κινούνται και να περπατούν. Αυτοί οι πόνοι συνδέονται συχνά με παθολογικά κατάγματα, σημαντική απώλεια βάρους και αυξημένη κόπωση.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος των οστών δεν αναπτύσσεται αρχικά μέσα στις οστικές δομές. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα ενός άλλου καρκίνου που εξαπλώνεται στο οστό, όταν ο αρχικός καρκίνος έχει εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο και έχει δημιουργήσει τις αποκαλούμενες οστικές μεταστάσεις όταν επηρεάζουν τα οστά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ειδικότερα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του θυρεοειδούς ή καρκίνο νεφρού.

Ο πρωτοπαθής καρκίνος των οστών επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους. Αν και οι ακριβείς αιτίες αυτού του καρκίνου δεν είναι γνωστές, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια ορισμένοι παράγοντες κινδύνου: κληρονομικές γενετικές διαταραχές, έκθεση σε ακτινοβολία, ασθένεια του οστού Paget, ινώδης δυσπλασία ή προηγούμενη χημειοθεραπεία.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες;

Καρκίνος στο στόμα: Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν;

Σχετικά άρθρα