Υπ. Εθνικής Άμυνας: Για ποιους μειώνεται η θητεία – Όλες οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει μειώσεις στη θητεία των στρατιωτών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Από 9 σε 6 μήνες μειώνεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς και από 12 σε 8 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη στρατολογική νομοθεσία, τους αντιρρησίες συνείδησης και άλλες διοικητικές διαδικασίες.

Τι θα ισχύσει για τους αντιρρησίες συνείδησης

Σημαντικές αλλαγές προτείνονται και για τους αντιρρησίες συνείδησης, με σκοπό την αποκατάσταση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ αυτών και των οπλιτών θητείας. Συγκεκριμένα, μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της εναλλακτικής υπηρεσίας και ο χρόνος που πρέπει να υπηρετήσουν σε αυτήν την περίπτωση.

Ειδικότερα, η εναλλακτική ή κοινωνική θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες.

Ωστόσο, η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας παραμένει σημαντικά μεγαλύτερη από τους 9 μήνες της στρατιωτικής θητείας που υπηρετεί η μεγάλη πλειονότητα των φαντάρων.
Σε ότι αφορά τους ανυπότακτους, τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020.

Για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.

Επιπλέον, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η ένταξη των Στρατιωτικών Σχολών στο σύστημα των μετεγγραφών φοιτητών, αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις.

Τέλος, με το νομοσχέδιο γίνεται ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, με σημαντικότερη αλλαγή αυτήν της ποινικής αντιμετώπισης του στρατιωτικού εγκλήματος της βιαιοπραγίας κατά ανωτέρου ή κατωτέρου.

Με διάταξή του μετατρέπεται το αδίκημα της βιαιοπραγίας σε ανώτερο από κακούργημα σε πλημμέλημα για περιπτώσεις ελαφράς σωματικής βλάβης, εν τούτοις σε βαριές σωματικές βλάβες θα εφαρμόζονται οι ήδη υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία: Επαγγελματική υπηρεσία για δικηγόρους, γιατρούς και αρχιτέκτονες

Σχετικά άρθρα