Τι προκαλεί τις πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 4 στις 5 έγκυες γυναίκες έχουν πρωινές ναυτίες και εμετούς, αν και ο… τίτλος είναι μόνο στα χαρτιά, αφού ναυτίες μια έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πού οφείλονται οι πρωινές ναυτίες;

Το… αιώνιο ερώτημα που έχει απασχολήσει τόσο τους επιστήμονες, όσο φυσικά και τις ίδιες τις εγκύους είναι γιατί και πώς προκύπτουν οι πρωινές αδιαθεσίες και φυσικά εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιον τρόπο. Απάντηση και λύση, λοιπόν, στο ερώτημα / πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι έρχεται να δώσει μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Αρχικά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ναυτίες και εμετούς μια έγκυος γυναίκα είναι πολύ πιθανό να έχει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αν και  – όπως τονίσαμε πραπάνω – το σύνηθες είναι τα συμπτώματα αυτά να παρατηρούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η ναυτία μπορεί να είναι είτε ελαφριά είτε πιο… βαριά, με την επιστημονικά γνωστή ως υπερέμεση κύησης, εφόσον τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ έντονα. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι οι συνεχείς εμετοί, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς η υπερέμεση μπορεί να είναι κληρονομική, καθώς απαντάται συχνά σε γυναίκες της ίδιας οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο ελαφριές ναυτίες, να είναι δηλαδή γονιδιακό ζήτημα.

Γονιδιακό το ζήτημα

Πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει αρκετά γονίδια που σχετίζονται με ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρωτεΐνη GDF15, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον πλακούντα κατά το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, παρέχεται με έναν υποδοχέα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εμετό, αλλά και τη μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Μάλιστα, φαίνεται να είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε έγκυες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ναυτίας, συνοδευόμενης από εμετό.

Αυτό το πρόσφατο εύρημα φαίνεται να επιβεβαιώνει μια υπάρχουσα υπόθεση ότι η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μέρος μιας «εξελικτικής στρατηγικής» για την προστασία του εμβρύου μειώνοντας τον κίνδυνο κατανάλωσης τοξικών τροφίμων ή άλλων παθογόνων ουσιών, κατά την ανάπτυξη των οργάνων του.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μικρότερο κίνδυνο αποβολής.

Ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται;

Φυσικά και άλλοι παράγοντες εμπλέκονται πιθανώς, ειδικά σε ορμονικό επίπεδο, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να επιτύχουν την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

Προς το παρόν, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό μπορούν ήδη να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τη ναυτία. Εάν αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές, υπάρχουν φάρμακα που είναι ασφαλή αλλά όχι πάντα αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προβλήματα στην εγκυμοσύνη: Απορίες μιας γυναίκας

 7 παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας!

Σχετικά άρθρα