Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για την καταστροφή

Στις φλόγες τυλίχτηκε χτες (15/4) το σύμβολο της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων, με την καταστροφή να είναι φρικτή και τις εικόνες συγκλονιστικές.

Από την Ουάσινγκτον μέχρι την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση ότι αντιμετωπίζουν τη μεγάλη φωτιά ως ατύχημα. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού και της τρομοκρατικής ενέργειας.

https://www.instagram.com/p/BwTvttKloRG/

Πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, πέντε με έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης.

Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από τον ναό. Πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες έφταναν πολλά μέτρα στον παρισινό ουρανό.

https://www.instagram.com/p/BwTvtQEAV38/

Νέος κίνδυνος κρύβεται

Ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο.

Επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου του συνόλου.

https://www.instagram.com/p/BwTvtJAAW_z/

Η στάση της Ελλάδας

Δεν πρόκειται απλά για «εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή της Νοτρ Νταμ. Θέλω να πω στη φίλη μου δήμαρχο Αν Ινταλγκό ότι δεν πενθούν μόνο το Παρίσι και η Γαλλία. Πενθεί όλη η ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Αθήνας Γεώργιος Καμίνης.

https://www.instagram.com/p/BwTvXJRBquq/

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης, Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας, Christophe Chantepy. Του ζήτησε να μεταφέρει στον Γάλλο πρόεδρο αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός Έλληνα που ζει στο Παρίσι, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον καθεδρικό ναό. Ο κ. Γιώργος μιλώντας στον ΣΚΑΪ περιέγραψε πως έζησε λεπτό προς λεπτό την τραγωδία. «Όλοι εμείς που βλέπαμε τη φωτιά είχαμε μείνει αποσβολωμένοι. Ξεκίνησε, όπως μάθαμε από ένα σημείο, αλλά ήταν τρομερή η ένταση. Ήταν σαν κρατήρας ηφαιστείου».

Παγκόσμιο σοκ

«Οι φρικιαστικές εικόνες της Νοτρ Νταμ στις φλόγες προκαλούν οδύνη. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Βρισκόμαστε νοητά στο πλευρό των Γάλλων φίλων μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ

«Είναι τόσο φρικτό να βλέπεις αυτή τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων», σχολίασε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει. «Πρέπει να δράσετε γρήγορα».

Στο πλευρό της Γαλλίας είναι και άλλες χώρες κι υπηρεσίες όπως η Αγγλία, το Βατικανό, το Βέλγιο, η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τουρκία, ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απίστευτες εικόνες: Τυλιγμένη στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις από τη δήλωση Μακρόν για τραυματισμένη διαδηλώτρια

Σαλομέ Ζουραμπισβίλι: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Γεωργίας- Η ζωή στη Γαλλία, η επίσκεψη στη χώρα καταγωγής της στα 34 και η όμορφη, δημοσιογράφος κόρη της

Σχετικά άρθρα