Γιατί κινδυνεύουμε περισσότερο μετά το έμφραγμα;

Τα άτομα με δύο κακές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή που τρώνε βραδινό λίγο πριν ξαπλώσουν για ύπνο και παρακάμπτουν το πρωινό, είναι πιο πιθανό να έχουν νέα καρδιακά προβλήματα μετά από καρδιακή προσβολή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό υποδηλώνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Προληπτικής Καρδιολογίας, μια εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιελάμβανε 113 άτομα (73% άνδρες), με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη συμπεριφορά τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, όταν έγιναν δεκτοί σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ST-elevation (STEMI), μια σοβαρή μορφή καρδιακής προσβολής.

Τι σημαίνει «παρακάμπτω το πρωινό»;

Με την παράλειψη του πρωινού, οι ειδικοί αναφέρονται στο να μην καταναλώσει κανείς τίποτα πριν το μεσημεριανό γεύμα, μονο καφέ και νερό και να διατηρείται αυτή η συνήθεια για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Το δείπνο αργά το βράδυ σήμαινει γεύμα λιγότερο από 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επίσης.

Η παράλειψη του πρωινού παρατηρήθηκε στο 58% των ερωτηθέντων, το δείπνο αργά το 51% των περιπτώσεων, και οι δύο συμπεριφορές στο 41% ​​των συμμετεχόντων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν αυτές τις δύο ανθυγιεινές διατροφές διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου για νέα καρδιακή προσβολή και στηθάγχη, τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες από άλλους, σε διάστημα 30 ημερών από το νοσοκομείο μετά την πρώτη καρδιακή προσβολή τους.

Τι συμβαίνει στους ασθενείς με STEMI

Σύμφωνα με τους ειδικούς κι όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες, ένας στους δέκα ασθενείς με STEMI πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο, οπότε η διατροφή είναι ένας σχετικά εύκολος και χωρίς κόστος τρόπος για να βελτιωθεί η πρόγνωση.

Παράλληλα, λένε ότι ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι να φάει κανείς ένα «βασιλικό» πρωινό, σημειώνοντας ότι ένα καλό πρωινό αποτελείται συνήθως από γαλακτοκομικά προϊόντα (χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, γιαούρτι ή τυρί), ένας υδατάνθρακας (ψωμί ολικής αλέσεως, bagels, δημητριακά) και ολόκληρα φρούτα.

Θα πρέπει, επίσης, να περιέχει μεταξύ 15 και 35% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας, ενώ οι επιστήμονες καλούν, επίσης, τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από καρδιακές δυσκολίες, να δειπνούν – ιδανικά – τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ο θανάσιμος εχθρός της γυναίκας!

Σχετικά άρθρα