4 παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι κίνδυνοι να μην πάει κάτι καλά σε μια εγκυμοσύνη υφίστανται σε όλη τη διάρκειά της, κάτι που σημαίνει από τις πρώτες μέρες μέχρι και τον τελευταίο μήνα της.

Πώς, όμως, μπορεί μια έγκυος να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά κι ότι ίσως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική; Όπως υποστηρίζουν οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι υπάρχουν 4 βασικά σημάδια – συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μια εγκυμοσύνη είναι σε κίνδυνο.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι αυτά:

Λοιμώξεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλες τις πιθανές μολύνσεις (ουρολοίμωξη, κολπίτιδα ή κάποια ιογενής μόλυνση) θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Κι αυτό γιατί, όντως, μια κολπίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο τοκετό, καθώς και μια πιθανή γρίπη, μιας και αποδυναμώνει την έγκυο και το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, αλλά και να κάνουν συχνά εξέταση ούρων για τυχόν ουρολοιμώξεις, μιας και επειδή είναι ασυμπτωματικές και συχνά χωρίς πόνο, όμως είναι πιθανό να οδηγήσουν επίσης σε πρόωρο τοκετό.

Υψηλή πίεση και υψηλά επίπεδα σε πρωτεΐνες (λευκωματίνη)

Πίεση διαρκώς αυξανόμενη, οιδήματα και επίπεδα λευκωματίνης ανεβασμένα μπορεί να αποτελέσουν συμπτώματα προεκλαμψίας. Εάν συμβεί αυτό, μια έγκυος μπορεί να χάσει το μωρό της, αλλά και η ίδια τη ζωή της.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που συνήθως εκδηλώνεται σε έγκυες στο πρώτο τους παιδί, κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και θα πρέπει να συμβουλεύεται μια έγκυος τον γιατρό της, αλλά και μηνιαίως να κάνει ορμονολογικές εξετάσεις.

Για να αποφευχθεί αυτό το είδος κινδύνου, εκτός από την επίσκεψη πριν την σύλληψη που θα αφορά στην υγεία της μελλοντικής μητέρας, στο ιατρικό και οικογενειακό της ιστορικό, στις εθιστικές και θρεπτικές συμπεριφορές, προγραμματίζονται συστηματικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με διαφορετικές εξετάσεις που εκτελούνται σύμφωνα με ένα πολύ ακριβές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. 

Πολλά κιλά

Μια έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της (αναφερόμενοι πάντα σε μια γυναίκα κανονικού βάρους) δεν θα πρέπει να πάρει πάνω από 9 – 12 κιλά.

Εάν η μητέρα παίρνει πολλά κιλά, μπορεί να σημαίνει ότι αναπτύσσει διαβήτη κύησης ακόμα κι αν δεν ήταν διαβητική πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτή η παθολογία είναι ένα σημάδι μιας επικίνδυνης εγκυμοσύνης επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση, ο διαβήτης κύησης μπορεί να εμφανιστεί ως διαβήτης τύπου 2 στη μητέρα 10 με 15 χρόνια αργότερα. Για διαβήτη κύησης πρέπει να εξετάζεται οποιαδήποτε έγκυος γυναίκα, ειδικά όταν είναι άνω των 35 ετών.

Πολλαπλή εγκυμοσύνη

Ακόμα κι αν αυτού του είδους οι εγκυμοσύνης (π.χ. δίδυμα) συνήθως δεν έχουν προβλήματα, υπάρχει πιθανότητα κάτι να πάει στραβά ακόμα κι αν η μέλλουσα μητέρα δεν είχε πριν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ειδικά, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις πολλαπλές εγκυμοσύνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης ενός από τα έμβρυα αλλά και πρόωρο τοκετό.

Όλες οι πολλαπλές εγκυμοσύνες θα πρέπει να εξετάζονται και η παρακολούθηση θα είναι πιο στενή, με μηνιαίο υπερηχογράφημα, μηνιαία κλινική εξέταση και στη συνέχεια κάθε 15 ημέρες από τον 6ο μήνα και μετά.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις ελέγξεις και γιατί είναι επικίνδυνες

Τι προκαλεί τις πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Σχετικά άρθρα