7 συνήθειες που προκαλούν πρήξιμο και «φούσκωμα» στην κοιλιά!

Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με την κοιλιά τους. Πρηξίματα, φουσκώματα, σκληρή αίσθηση είναι μερικά από τα ζητήματα που σχετίζονται με την κοιλιά και την κοιλιακή χώρα, που είναι από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην κοιλιά καταλήγουν χιλιάδες νεύρα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να την αποκαλούν «δεύτερο εγκέφαλο» του ανθρώπου.

Τα προβλήματα της κοιλιάς

Φουσκώματα, πρηξίματα, προβλήματα στο έντερο είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα όσων πάσχουν από τη λεγόμενη λειτουργική κολλοπάθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έντερο φιλοξενεί, επίσης, 100.000 δισεκατομμύρια βακτήρια με τα οποία τα εντερικά κύτταρα αλληλεπιδρούν συνεχώς.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, διόγκωση ή πόνο στην κοιλιά και την κοιλιακή περιοχή:

Άγχος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος προκαλεί την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Αυτό το σήμα, που εκπέμπεται στον εγκέφαλο, διέρχεται από το νεύρο του πνεύμονα και διεγείρει τους εντερικούς νευρώνες. Ο τελευταίος δίνει την εντολή στο έντερο να συρρικνωθεί, πράγμα που επιταχύνει την διαδικασία της κένωσης.

Να γιατί, όταν είμαστε αγχωμένοι πριν από ένα σημαντικό γεγονός, συχνά… τρέχουμε στην τουαλέτα. Σε καταστάσεις άγχους, ενεργοποιούνται οι πόνοι, τα κόπρανα γίνονται πιο συχνά και πολύ υγρά, χωρίς αυτό να έχει σχέση με τη διατροφή ή εάν κάποιος πάσχει από μια εντερική πάθηση. Αυτό εξηγεί, επίσης, γιατί κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη χαλάρωση και την ύπνωση.

agxos emmones ocd

Η αλλαγή περιβάλλοντος στις διακοπές

Αλλαγές στον τόπο, στον ρυθμό, στη διατροφή… Οι διακοπές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην κένωση. Το καλοκαίρι τρώμε περισσότερες σαλάτες από ωμά λαχανικά και ακατέργαστα φρούτα από ότι συνήθως, λένε οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, διάρροια.

Το αν αλλάζουν οι ώρες που τρώμε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι μπορούμε να τρώμε όποτε αισθανόμαστε πείνα. Το βασικότερο όλων είναι να μασάμε καλά και αργά.

gunaika-troei-donut

Αυτό προτείνεται από τους ειδικούς, γιατί το σάλιο έχει ένζυμα που διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης. Δεν είναι τυχαίο ότι προβλήματα στο στομάχι έχουν εκείνοι που τρώνε γρήγορα, χωρίς να μασάνε επαρκώς.

Για να υπάρξει κένωση, πρέπει να προκύψει σχετικός ερεθισμός του εντέρου. Όταν τρώμε γρήγορα ο οργανισμός δεν στέλνει αυτό το μήνυμα στο έντερο για να λειτουργήσει, οπότε έχουμε δυσκοιλιότητα.

Φαρμακευτική αγωγή

Η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει την εντερική χλωρίδα και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Clostridium difficile, προκαλώντας κολίτιδα και διάρροια

Εκτός από τα παραπάνω, γνωρίζουμε ότι για την προστασία από εντερικές ασθένειες ή παθήσεις του μεταβολισμού, όπως η παχυσαρκία, είναι καλύτερο να έχουμε μια ποικίλη εντερική χλωρίδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος φλεγμονωδών ασθενειών του πεπτικού συστήματος σχετίζεται με τον αριθμό των κύκλων αντιβιοτικών. 

Επίσης, η θεραπεία με αντιβιοτικά τους πρώτους μήνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο βάρος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγεται η συνταγογράφηση αντιβιοτικών πριν από την ηλικία των δύο ή τριών ετών, επειδή η εντερική χλωρίδα βρίσκεται στα πρώτα στάδια λειτουργίας της. 

Καθιστική ζωή

Η δυσκοιλιότητα συνδέεται σαφώς με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να είμαστε δυσκοίλιοι, καθώς οι φυσικοί σπασμοί του εντέρου που επιτρέπουν την αποβολή των κοπράνων δεν συμβαίνει πια, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Κάπνισμα και διακοπή καπνίσματος

Η νικοτίνη έχει καθαρτικό αποτέλεσμα επειδή διεγείρει τους μυς του εντέρου, προάγοντας τη συστολή και την εξάλειψη του βλωμού. Επίσης, εκείνοι που εγκατέλειψαν μπορούν να βιώσουν επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Οι σχέσεις του καπνού με την κοιλιά είναι πιο σύνθετες σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: Αυτό σημαίνει ότι ο καπνός προάγει και επιδεινώνει τη νόσο του Crohn, προστατεύει και βελτιώνει (!) την πορεία της ελκώδους κολίτιδας, πιθανώς επηρεάζοντας τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Τζετ – λαγκ

Το τζετ – λαγκ και γενικότερα η διαταραχή των βιορυθμών μας οδηγεί σε περιττά τσιμπολογήματα χωρίς να πεινάμε, αλλά και σε διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου μας. Από την άλλη, εάν προσπαθήσουμε να κατανικήσουμε την κόπωσή μας με μεγαλύτερη δόση καφέ, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καφεΐνη λειτουργεί ως καθαρτικό.

Μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη

Στα προϊόντα αυτά, η ζάχαρη συχνά αντικαθίσταται από τη σορβιτόλη, μια ένωση της οικογένειας των πολυολών (γλυκαντικές ουσίες). Οι τελευταίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο, προκαλώντας φούσκωμα, πόνο και, σπανιότερα, διάρροια.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εδώ και μερικές μέρες έχω διάρροια. Τι μπορώ να φάω;

Διάρροια και αέρια στην περίοδο: Πρέπει να ανησυχείς;

Σχετικά άρθρα