Τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν κόβουμε το αλκοόλ;

Εδώ και λίγο καιρό νιώθω μόνιμες ζαλάδες και κάποιες ταχυπαλμίες και κάποιους πόνους στα μάτια. Όλα άρχισαν μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρδιολόγος δεν βρήκε κάτι. Δεν ξέρω τι να κάνω και που να απευθυνθώ…

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ό, τι περιγράφετε πως βιώνετε, μπορεί να αποδίδεται σε εκδηλώσεις στερητικού συνδρόμου, αν έχετε διακόψει απότομα την χρόνια κατάχρηση οινοπνευματούχων.

Θα πρέπει να αποκλειστούν όμως κάποιες ηλεκτρολυτικές (υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, υπομαγνησιαιμία), θρεπτικές (υπογλυκαιμία, ένδεια φυλλικού οξέος, θειαμίνης και Β12) και ηπατολογικές (αλκοολική στεατοηπατίδιδα, λιπώδες ήπαρ) διαταραχές για τις οποίες ενοχοποιείται η χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος.

Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η επίσκεψη στον οικογενειακό σας ιατρό.

Ανεξαρτήτως της κατανάλωσης οινοπνεύματος πιθανώς να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο και ένα νευρολόγο για τη διερεύνηση της ζάλης/πιθανού ιλίγγου και του οπισθοβολβικού άλγους.

Επίσης, φρόνιμο θα ήταν να ελεγχθεί και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μετρώντας τις σχετικές ορμόνες. Τέλος αν το οφθαλμικό άλγος συνοδεύεται και από θάμβος όρασης ή ερυθρότητα των οφθαλμών καλό θα ήταν διενεργηθεί και μία τονομέτρηση από οφθαλμίατρο προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρχόμενου γλαυκώματος.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση αποκλειστικά για σεξ: Γιατί με ψάχνει όταν πιει αλκοόλ μόνο;

Πόσο αλκοόλ μπορούμε να πίνουμε την εβδομάδα;

Σχετικά άρθρα