Έλλειψη σε βιταμίνη Β12: Οι συνέπειες για την υγεία μας και τα συμπτώματα

Το 10 έως 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών αναμένεται να επηρεαστεί από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, χωρίς να το γνωρίζει, κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τι είναι η βιταμίνη 12;

Αυτή η θρεπτική ουσία, η βιταμίνη 12, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, νεύρων και DNA. Ως αποτέλεσμα, η ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • αδυναμία
  • δύσπνοια
  • δυσκοιλιότητα

  • μυρμήγκιασμα – μούδιασμα των ποδιών και των χεριών
  • απώλεια μνήμης
  • αποπροσανατολισμός
  • παράνοια
  • ευερεθιστότητα

Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι η διάγνωση είναι δύσκολο να καθοριστεί, λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμα αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τη βιταμίνη 12;

Η βιταμίνη Β12 απαντάται φυσικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης: γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι και αυγά. Οι vegan και οι χορτοφάγοι, καθώς και όσοι έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης για λόγους υγείας, είναι οι άμεσα… ενδιαφερόμενοι.

Ποιοι παράγοντες δυσκολεύουν την απορρόφηση της Β12;

Ωστόσο, ακόμη και οι παμφάγοντες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο. Πράγματι, η απορρόφηση αυτής της βιταμίνης γίνεται πιο δύσκολη με την ηλικία. Συνεπώς, είναι όλο και πιο περίπλοκο για τον οργανισμό να αφομοιώνει τα 2,4 μικρογραμμάρια που συνιστώνται καθημερινά. Μερικά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και ρυθμιστές οξύτητας μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν με τη βιταμίνη.

Τέλος, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (γαστρικό μανίκι) και ορισμένες ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, οι αυτοάνοσες ασθένειες και η κακοήθης αναιμία, μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία φυσικής απορρόφησης της βιταμίνης Β12. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο ευκολότερος τρόπος να ελέγξετε τον οργανισμό σας για τυχόν ανεπάρκεια είναι μια δοκιμή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος συχνά είναι αρκετά ασαφή. Η πιο αξιόπιστη εξέταση βασίζεται στον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του μεθυλομηλονικού οξέος στα ούρα. Ακόμα και χωρίς συμπτώματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να κάνουν το τεστ αυτό. Μόλις τα αποτελέσματα αναλυθούν από γιατρό, συμπληρώματα ή θεραπείες σε περίπτωση ασθένειας μπορούν να καλύψουν την πιθανή έλλειψη βιταμίνης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έλλειψη σιδήρου: 3 συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν

Κρυώνεις συνέχεια; 3 αιτίες που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν!

Σχετικά άρθρα