Η 23χρονη Λένα ρωτά

Ρήξη σπλήνας: Ποια πάθηση μπορεί να την προκαλέσει – Πώς θα την αποφύγετε

Πριν ένα μήνα διαγνώστηκα με λοιμώδη μονοπυρήνωση, την οποία και πέρασα σχετικά ήπια. Υπήρξε διόγκωση της σπλήνας. Επιτρέπεται να πίνω αλκοόλ ή θα έχω πρόβλημα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σπληνομεγαλία παρατηρείται στο 50% των περιπτώσεων λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Ο σπλήνας φθάνει στο μέγιστο των διαστάσεών του εντός της 2ης με 3ης εβδομάδας (περίπου 10 με 21 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου).

Η πρόληψη της επιπλοκής της ρήξης του σπληνός συνίσταται στην ανάπαυση και στην αποφυγή της σωματικής καταπόνησης (άρση βαριών αντικειμένων και αθλητισμός) για τουλάχιστον 1 μήνα από την διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και εωσότου ο ιατρός βεβαιωθεί, μέσω της κλινικής εξέτασης ή της διενέργειας υπερήχων, πως ο σπλήνας έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό του μέγεθος.

Η ηπατική συμμετοχή με αύξηση των τρανσαμινασών συνήθως υποστρέφει εντός 3-4 εβδομάδων. Εντούτοις και πάλι θα χρειαστεί εργαστηριακή επιβεβαίωση προτού αρχίσει εκ νέου η ασφαλής και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν κόβουμε το αλκοόλ;

Λιπώδες ήπαρ: 5 συμβουλές για να μειώσεις το λίπος

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X