Ταχυκαρδίες, χαμηλός αιματοκρίτης, αίσθημα κόπωσης: φταίει ο θυρεοειδής;

Έχω κάνει προ 5ετίας επέμβαση στο θυρεοειδή και από τότε δεν μπορώ να ρυθμίσω την ορμόνη. Τελευταία, ενώ έχω ρυθμίσει την ορμόνη του θυρεοειδή μου, νιώθω κούραση.

Λαχανιάζω πολύ εύκολα, έχω ταχυκαρδίες χωρίς λόγο τι μπορεί να συμβαίνει. Σε πρόσφατες εξετάσεις είχα 28 αιματοκρίτη.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Αρχικά θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της πιθανής μείωσης της δόσης της ορμονικής υποκατάστασης του θυρεοειδούς καθώς ο αιφνίδιος χαρακτήρας των συμπτωμάτων σας πιθανώς να συνηγορεί προς την κατεύθυνση της υπερδοσολογίας από λεβοθυροξίνη και της εμφάνισης των σχετικών παρενεργειών (φαρμακευτική θυρεοτοξίκωση με ταχυαρρυθμία, δύσπνοια και κόπωση).

Υπερδοσολογία λεβοθυροξίνης;

Οπότε θα ήταν φρόνιμο να απευθυνθείτε πρωτίστως τον θεράποντα ενδοκρινολόγο σας που πέραν των εργαστηριακών μετρήσεων θα συναξιολογήσει και την κλινική σας εικόνα κατά την εξατομίκευση της δόσης του σκευάσματος ορμονικής υποκατάστασης που λαμβάνετε.

Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Κατά την επίσκεψή σας στον ενδοκρινολόγο θα αποκλειστεί και το ενδεχόμενο πιθανής αλληλεπίδρασης της λεβοθυροξίνης που σας χορηγείτε με λοιπά φάρμακα ή ουσίες του διεγείρουν το συμπαθητικό σύστημα και προκαλούν τα εν λόγω συμπτώματα.

Να εξετάσετε τον χαμηλό σας αιματοκρίτη

Επίσης θα πρέπει να επισκεφθείτε και τον οικογενειακό σας ιατρό προκειμένου να διερευνήσει την αναφερόμενη πτώση του αιματοκρίτη που παρατηρήσατε καθώς η αιματολογική συνιστώσα συνεισφέρει στην εκδήλωση των συμπτωμάτων που βιώνετε.
Μετά την ενδελεχή λήψη του ατομικού σας αναμνηστικού και τη διενέργεια λεπτομερούς κλινικής εξέτασης δεν αποκλείεται να σας γίνει σύσταση για περαιτέρω εξέταση από καρδιολόγο ή/και πνευμονολόγο, αναλόγως των παθολογικών ευρημάτων.
Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες τροφές κάνουν καλό στον θυρεοειδή;

Πόσο ένοχος είναι ο θυρεοειδής για τις κρίσεις πανικού;

Γιατί ο θυρεοειδής είναι το βασικό θεμέλιο της υγείας μας;

Θυρεοειδής αδένας: τι πρέπει να ξέρεις για διαγνωστικές εξετάσεις-θεραπεία

Σχετικά άρθρα