Τον τελευταίο 1,5 μήνα έχω πάθει τρεις φορές οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τι μου συμβαίνει;

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχω πάθει τρεις φορές οξεία νεφρική ανεπάρκεια χωρίς συγκεκριμένη αιτία. την τελευταία φορά νοσηλεύτηκα μια εβδομάδα και η αιμοσφαιρίνη μου και ο αιματοκρίτης μου κάθε μέρα ήταν και πιο χαμηλά. Σήμερα βγήκα από το νοσοκομείο με αιματοκρίτη 28 και αιμοσφαιρίνη 8.

Τι μου συμβαίνει;

Γράφει ο  Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από προνεφρικά, νεφρικά ή μετανεφρικά αίτια. Από τα προνεφρικά αίτια συνηθέστερα είναι η μείωση του εξωκυττάρικου όγκου υγρών (αιμορραγία, μειωμένη πρόσληψη ύδατος ή αυξημένες απώλειες πχ με διάρροια), η μειωμένη καρδιακή παροχή (καρδιακής ή πνευμονικής αιτιολογίας) και η ανακατανομή των υγρών του σώματος στον τρίτο χώρο (πχ επιπλοκές προχωρημένη ηπατικής νόσου).

Από τα νεφρικά αίτια συνηθέστερα είναι η οξεία σωληναριακή νέκρωση (από ισχαιμία ή νεφροτοξικά φάρμακα) και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα (από αγγειίτιδα, νόσο του συνδετικού ιστού ή μετά από λοίμωξη).

Τέλος από τα μετανεφρικά αίτια συνηθέστερα είναι η αποφρακτική ουροπάθεια με κώλυμα σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος (σωληνάρια, ουρητήρες ή ουροδόχος κύστη) λόγω εσωτερική απόφραξης ή εξωτερικής συμπίεσης.

Η αναιμία που αναφέρετε

Η αναιμία που αναφέρετε θα μπορούσε να αποτελεί αιτία οξείας σωληναριακής βλάβης μόνο αν ο αιματοκρίτης έπεφτε απότομα ξεκινώντας από έναν πολύ υψηλότερο (πχ μετά από αιμορραγία ή αιμόλυση), αλλά θα μπορούσε επίσης να συνιστά επακόλουθο νεφρικής ανεπάρκειας όταν αυτή μεταπέσει σε χρόνια μορφή, λόγω μειωμένης παραγωγής της ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς.

Φρόνιμο είναι διερευνηθεί η περίπτωσή σας διεξοδικά από παθολόγο και πιθανώς νεφρολόγο.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες παθήσεις ευθύνονται για τη νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική ανεπάρκεια: αιτίες-συμπτώματα-θεραπεία

Δυσκοιλιότητα: Αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις των νεφρών

Χολαγγειίτιδα: Η επικίνδυνη λοίμωξη και φλεγμονή των χοληφόρων

Σχετικά άρθρα