Φρονιμίτες: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι πρόκειται για έγκλειστο δόντι

Ξέρω είμαι 27 ετών αλλά τώρα βγάζω τους φρονιμίτες. Το θέμα είναι ότι μου λένε ότι είναι έγκλειστος ο ένας. Και δεν μου το λέει οδοντίατρος αλλά συγγενείς και φίλοι.

Με τι γνώσεις βέβαια το λένε, δεν ξέρω… Έτσι όπως είμαι πρησμένος δεν έχω πάει σε γιατρό ακόμα και μέχρι να πάω θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει έγκλειστος φρονιμίτης, πώς αντιμετωπίζεται και ποια είναι η διαδικασία.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Οδοντίατρος Χριστίνα Μπουτσιούκη

Αρχικά στην ηλικία των 27 ετών, αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία δεν είναι παράλογο να ανατείλουν οι φρονιμίτες, οι οποίοι θεωρούνται τα πιο απρόβλεπτα δόντια μας!

Όταν ένας φρονιμίτης δεν καταφέρνει να ανατείλει πλήρως μέσα στο στόμα- όπως δηλαδή όλα τα υπόλοιπα δόντια- αλλά ένα τμήμα του μένει κλειστό κάτω από ούλο ή μέσα στο οστό, τότε ονομάζεται έγκλειστος φρονιμίτης.

Φυσικά, μια τέτοια διάγνωση τίθεται μόνο από τον ειδικό μετά από μια οδοντιατρική εξέταση στην οποία θα χρειαστεί να προσκομίσετε πανοραμική ακτινογραφία. Χωρίς την ακτινογραφία είναι πιθανό ούτε ο οδοντίατρος να μπορεί να καταλάβει αν ο φρονιμίτης σας είναι έγκλειστος ή όχι.

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες δημιουργούν συχνά προβλήματα

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες δημιουργούν συχνά προβλήματα λόγω του ότι συσσωρεύουν πιο εύκολα μικρόβια, πλάκα και υπολείμματα τροφών. Έτσι, δημιουργούν πρήξιμο, φλεγμονή, ερυθρότητα στην περιοχή μέχρι και μειωμένη διάνοιξη του στόματος ή απόστημα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του, που συνήθως είναι η χειρουργική εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού, θα σας γλιτώσει από επαναλαμβανόμενα πρηξίματα, πόνο και ταλαιπωρία.

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη, DDS, MSc
Αισθητική Οδοντιατρική
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus – Liebig, Giessen της Γερμανίας
www.odontiatreio-smiles.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λεύκανση δοντιών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν κάνεις

Στοματική υγιεινή: Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια!

Ποια σοβαρή νευρολογική πάθηση συνδέεται με την χρόνια ουλίτιδα;

Σχετικά άρθρα