Οδοντογενής ιγμορίτιδα: Τι είναι, γιατί συμβαίνει και πώς θεραπεύεται

Ξεκίνησα μια απονεύρωση τον Νοέμβριο του 2018. Στο τέλος έκανα εξαγωγή αφού πονούσα πολύ. Έπαθα οδοντογενή ιγμορίτιδα και το ένιωθα μουδιασμένο.

Μετά την εξαγωγή συνεχίζεται το μούδιασμα και το πρήξιμο. Μια πρήζεται, μια ξεπρήζεται. Έχω πάει σε ωτορινολαρυγγολόγους, σε γναθοχειρουργούς, σε νευροχειρουργούς αλλά τίποτα. Έχω κάνει αξονική.

Όταν πρήζομαι, νιώθω ότι κλείνει και το μάτι μου

Μια μού είπε ότι έπρεπε εκείνο το διάστημα να μου χορηγήσουν ενδοφλέβια κορτιζόνη γιατί είναι θέμα νεύρων και ότι τώρα είναι αργά.

Άλλοι μου είπαν ότι στην άνω γνάθο δεν υπάρχουν νεύρα. Άλλοι ότι έχει πειραχτεί το τρίδυμο νεύρο και το προσωπικό. Όταν πρήζομαι, νιώθω ότι κλείνει και το μάτι μου. Τι να κάνω; Βοηθήστε με.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Οδοντίατρος Χριστίνα Μπουτσιούκη

H οδοντογενής ιγμορίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο και προκαλείται από δόντια των οποίων οι ρίζες βρίσκονται σε επαφή ή και πολλές φορές μέσα στο ιγμόρειο. Έτσι, όταν αυτά μολύνονται, μεταδίδουν τη λοίμωξη και στο ιγμόρειο άντρο.

Φυσιολογικά, μετά την εξαγωγή του υπεύθυνου, μολυσμένου δοντιού δεν θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Εάν κατά τη διάρκεια της εξαγωγή υπέστη βλάβη ή διάτρηση η μεμβράνη του εδάφους του ιγμορείου, τότε αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή των προβλημάτων που συνεχίζει να δημιουργεί.

Χρειάζεται να γίνει μια πανοραμική ακτινογραφία

Αυτό όμως, άπτεται του επιστημονικού αντικειμένου του ΩΡΛ. Έχει γίνει έλεγχος ότι δεν έχει μείνει κάποιο τμήμα της ρίζας του δοντιού μέσα στο οστό ή προωθηθεί μέσα στην κοιλότητα του ιγμορείου; Αυτό μπορεί να το δει ο οδοντίατρος με μια πανοραμική ακτινογραφία.

Τέλος, καλό θα είναι να γίνει ένας έλεγχος στα διπλανά δόντια, για να διαπιστωθεί εάν είναι υγιή ή εάν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο από αυτά και προκαλεί το πρήξιμο εκ νέου.

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη, DDS, MSc
Αισθητική Οδοντιατρική
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus – Liebig, Giessen της Γερμανίας
www.odontiatreio-smiles.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φρονιμίτες: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι πρόκειται για έγκλειστο δόντι

Λεύκανση δοντιών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν κάνεις

Στοματική υγιεινή: Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια!

Ποια σοβαρή νευρολογική πάθηση συνδέεται με την χρόνια ουλίτιδα;

Σχετικά άρθρα