Αντιμετωπίζεις προβλήματα με την καρδιά; Τα 5 στάδια που πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ο ιατρικός έλεγχος

Ε: Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει καρδιοπάθεια; Γενικά με ενδιαφέρει το εν λόγω θέμα μα φοβάμαι λίγο παραπάνω για εμένα γιατί είμαι άνδρας και είχαν και συγγενείς μου.

Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος

Α: Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αναπτύξει καρδιοπάθεια αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης επιστημονικής μελέτης. Γενικά, είναι κληρονομικοί και επίκτητοι. Σχετικά με τους κληρονομικούς άτομα με γονείς οι οποίοι εμφάνισαν καρδιακό νόσημα (έμφραγμα, στηθάγχη. κλπ.) ειδικά σε μικρή ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και αυτοί καρδιακό νόσημα.

Οι κύριοι επίκτητοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες που προδιαθέτουν σε καρδιακά νοσήματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα και η αυξημένη χοληστερόλη. Επιπρόσθετοι παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνεισφέρουν και αυτοί στην εκδήλωση καρδιοπάθειας.

Μετά τα 40, να ξεκινήσει ο καρδιολογικός έλεγχος

Από τη στιγμή που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση στα γονίδια σε ότι αφορά στην κληρονομική επιβάρυνση, σημαντικό για να μειώσει κάποιος την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιοπάθειας είναι ο έλεγχος των υπόλοιπων (τροποποιήσιμων) παραγόντων κινδύνου που προαναφέρθηκαν.

Μετά την ηλικία των 40 ετών ειδικά σε άτομα με κληρονομική επιβάρυνση είναι χρήσιμος ένας αρχικός καρδιολογικός έλεγχος.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Έχω ταχυπαλμίες, έντονη αδυναμία, βαρύ πόνο στο στήθος ενώ έχω λιποθυμήσει αρκετές φορές. Αρνούμαι να πάω στον γιατρό γιατί μπορεί να μα φοβίσει. Έχω διαβάσει διάφορα άρθρα αλλά δεν έχω καταλήξει κάπου και θα ήθελα τη γνώμη ενός ειδικού

Α: Τα ενοχλήματα τα οποία περιγράφονται μπορεί να εμφανίζονται σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που περιλαμβάνουν από ψυχογενή αίτια μέχρι την υποκείμενη καρδιοπάθεια (ή άλλη ενδεχομένως νόσο).

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κανείς από το τι πάσχει, είναι να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ενδεχομένως υπερηχοκαρδιογράφημα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο μετά την αρχική εξέταση. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι επισφαλής.

Γιώργος Λάζαρος
Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ
Α’ Πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική
Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις καούρες και πόνο λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης; Οι 6+1 τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις

Οι 3 βασανιστικές επιπτώσεις της αϋπνίας σε μυαλό και καρδιά

Η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος για τις γυναίκες με διαβήτη

Σχετικά άρθρα