Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Το ισχίο είναι η άρθρωση που συνδέει τον κορμό με τα κάτω άκρα. Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη που είναι κοιλότητα της λεκάνης.

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, ορθοπεδικός

Οι επιφάνειες των άνω στοιχείων καλύπτονται από τον χόνδρο. Ακόμα η άρθρωση του ισχίου ενισχύεται από τον αρθρικό θύλακο καθώς και τους μύες και συνδέσμους που την περιβάλλουν. Η αρμονική λειτουργία όλων αυτών των ανατομικών στοιχείων μαζί με την σπονδυλική στήλη συντελούν σε μία φυσιολογική βάδιση.

Ο πόνος στο ισχίο κατά την βάδιση ή ακόμα και στην ηρεμία είναι η αιτία που ο ασθενής απευθύνεται στον ορθοπεδικό. Ο κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος αναδεικνύουν την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου δηλαδή την αλλοίωση του χόνδρου.

Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί μια μεγάλη και σοβαρή επέμβαση

Αρχικά εφαρμόζεται συνήθως συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία) και στη συνέχεια χειρουργική θεραπεία όπως είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Συνήθως η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι άνω των 65 ετών. Δεν αποκλείεται όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η παθολογία αυτή να εμφανισθεί και σε μικρότερες ηλικίες όπου προτείνεται ως ένα μέτρο θεραπείας και η ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί μια μεγάλη και σοβαρή επέμβαση στην οποία απαιτούνται έμπειρα χέρια ορθοπεδικού χειρουργού αλλά και ειδικά εργαλεία. Στις ημέρες μας εφαρμόζεται και η ρομποτική χειρουργική χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να αποδυναμώνει την θέση των ΄΄παραδοσιακών΄΄ τεχνικών ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Η διαδικασία πριν και μετά το χειρουργείο

Πριν το χειρουργείο, ο ασθενής πρέπει να προσέξει τα εξής:

  • Σωστή επιλογή του ορθοπεδικού τον οποίο πρέπει να εμπιστευθεί.
  • Ενδελεχής κλινική, εργαστηριακή και απεικονιστική εξέταση που να αναδεικνύουν όλη την παθολογία του ασθενούς ώστε να ληφθούν τόσο προεγχειρητικά όσο και διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  • Θα ήταν αποδεκτό πριν το χειρουργείο ο ασθενής να παρακολουθήσει συνεδρίες φυσικοθεραπείας που θα τον προετοιμάσουν για αυτές τις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν μετά το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ορθοπεδικού.

Αντώνης Παπασωτηρίου
Ορθοπεδικός
α[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δίαιτα: 15 συνηθισμένα λάθη που μας εμποδίζουν να χάσουμε κιλά!

7+1 tips για όμορφα και υγιή πόδια

Χριστίνα Μπόμπα: Η γυμναστική που κάνει για γλουτούς και πόδια

Σχετικά άρθρα