«Δουλεύω σε κατάστημα. Μπορώ να πάρω το επίδομα από τη δεύτερη εργασία μου;»

Ε: Δουλεύω σε εμπορικό κατάστημα αλλά είχα συμφωνήσει να πάω και σεζόν σε ξενοδοχείο. Από το ξενοδοχείο με ενημέρωσαν ότι θα μπορούσα να πάρω το επίδομα των 534 ευρώ και να είμαι σε αναστολή μέχρι να ανοίξει, απλά υποχρεούμαι μετά να πάω για δουλεία. Θα μπορούσα να συνεχίσω να δουλεύω στο εμπορικό κατάστημα και να παίρνω και το επίδομα από το ξενοδοχείο; Φυσικά, άμα ανοίξει το ξενοδοχείο θα σταματήσω από την άλλη δουλειά και θα εργάζομαι στην ξενοδοχειακή μονάδα.

Στα ερωτήματά σας απάντησε ο Δικηγόρος – LL.M Γεώργιος Ι. Κουτσούκος

Α: Πέραν του γεγονότος ότι έχει παρέλθει η προθεσμία δηλώσεων, το εν λόγω επίδομα αφορά στον μήνα Μάιο, κατά τον οποίο θα έπρεπε να έχετε ήδη ενεργή σχέση εργασίας με την εν λόγω επιχείρηση. Εκτός αυτού, ο σκοπός του νόμου είναι η οικονομική κάλυψη των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή της σύμβασης. Αν δηλαδή κάποιος λαμβάνει μισθό από άλλη εργασία, κανονικά δεν δικαιούται το επίδομα από τη δεύτερη εργασία του.

Ερώτηση και Απάντηση

Α: Γεννήθηκα το 1959 και πρωτοασφαλίστηκα στο ΙΚΑ τον Γενάρη του 1988. Έχω ασφάλιση ΙΚΑ 21 χρόνια σχεδόν με 6509 ημέρες εργασίας. Από αυτά τα 6521 είναι βαρέα ΙΚΑ. Τα τελευταία 17 χρόνια έχω 2.050 βαρέα ένσημα. Μετά συνέχισα με ασφάλιση Δημοσίου από το 2010 και μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα εργάζομαι σε Δήμο ως μόνιμος νυχτοφύλακας. Θα μεταφέρω στο ΙΚΑ πληρώνοντας ασφάλιστρο βαρέων και θα μειώσω την ασφάλισή μου σε 8 έτη και 7 μήνες. Άρα σύνολο 21 χρόνια και 7 μήνες. Θα εξαγοράσω τη στρατιωτική μου θητεία (22 μήνες και 20 ημέρες). Από ΙΚΑ παίρνω σύνταξη βαρέα τον Μάρτιο του 2021 αλλά τι γίνεται με τα 8 έτη και 7 μήνες; Θα την αθροίσει αυτή το ΙΚΑ στα 67 μου;

Α: Με βάση τα ασφαλιστικά δεδομένα που μας παραθέσατε, θα μπορούσατε να ζητήσετε το εν λόγω χρονικό διάστημα του Δημοσίου να αθροισθεί, εν είδει προσαύξησης, στη σύνταξη του ΙΚΑ στην ηλικία των 62 ετών, βάσει του Ν. 4387/2016.

Γεώργιος Ι. Κουτσούκος
Δικηγόρος – LL.M
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου
Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κεδρηνού 3 – 7, Τ.Κ 114 75
Γκύζη – Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 7718420
Κιν.: 6937 194299
www.koutsoukoslaw.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Έχω αναπηρία από 38 ετών. Μπορώ να μετατρέψω τη σύνταξη σε γήρατος;»

«Πότε μπορώ να βγω σε μειωμένη σύνταξη με βαρέα ένσημα;»

Σχετικά άρθρα