«Έχω διαβήτη. Πρέπει να ξεκινήσω θεραπεία με ινσουλίνη;»

Εδώ και δέκα χρόνια περίπου, από το 2009, έχω διαβήτη και μου είχαν πει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει θεραπεία με ινσουλίνη.

Τόσα χρόνια το είχα αποφύγει γιατί με κάποιον τρόπο κατάφερνα να ρυθμίζω το ζάχαρο και την είχα γλιτώσει. Ο γιατρός μου τώρα όμως, είναι ανένδοτος και μου «φωνάζει» ότι πρέπει να ξεκινήσω τη θεραπεία. Είναι κάτι που πρέπει να κάνω ή μπορεί και να είμαι σε θέση να το παλέψω ακόμα μόνη μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας Νικόλαος Τεντολούρης

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να αρχίζουν θεραπεία με ινσουλίνη όταν, παρά τη λήψη 1 ή 2 αντιδιαβητικών δισκίων, η ρύθμιση του σακχάρου δεν είναι καλή. Αυτό συμβαίνει όταν οι τιμές του σακχάρου:

  • το πρωί προ φαγητού είναι μεγαλύτερες από 120 mg/dl,
  • 2 ώρες μετά τα γεύματα είναι μεγαλύτερες από 150 mg/dl και
  • η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη άνω του 6,5 – 7%.

Ξεκινώντας την ινσουλίνη για την κάλυψη των γευμάτων σας λοιπόν, έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του διαβήτη σας. Ωστόσο, μπορεί να έχετε παραπάνω ερωτήσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θα ταιριάξει η ινσουλίνη στη ζωή σας. Από την παρακολούθηση του σακχάρου αίματος, έως τις ενέσεις και έως όλες τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι πληροφορίες που xρειάζεται να αφομοιώσετε μπορεί να μοιάζουν άπειρες.

Μην διστάσετε να απευθυνθείτε και στον γιατρό σας για απορίες

Είμαι σίγουρος πως ο γιατρός σας αναγνωρίζει αυτές τις δυσκολίες και καλό είναι να μην διστάζετε να τον ρωτήσετε. Αν τυχόν ήταν σύμφωνος να μην ξεκινήσετε τόσα χρόνια τη θεραπεία με ινσουλίνη γιατί έκρινε πως μπορείτε να το ρυθμίσετε μόνη σας αλλά τώρα επιτάσσει να ξεκινήσετε, είναι βέβαιο πως γνωρίζει πώς να το χειριστεί εφόσον είστε και ασθενής του χρόνια και έχει γνώση του ιστορικού σας.

Η ινσουλίνη εκκρίνεται στο πάγκρεας και πιο συγκεκριμένα σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται «β-κύτταρα» και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με την τροφή. Η σημαντική έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας, ταχύπνοια, πολυουρία, πολυδιψία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αυξημένη όρεξη.

Και να ξέρετε πως η θεραπεία με ινσουλίνη είναι συνήθως ένα απλό σχήμα θεραπείας που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των ατόμων με διαβήτη οποιουδήποτε τύπου. Για αυτό μην αγχώνεστε ή σκέφτεστε ότι θα κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητά σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γίνεται ο προδιαβήτης να μην εξελιχθεί σε διαβήτη; 3… απλά μέτρα πρόληψης!

Διαβήτης τύπου 1 και 2. Μάθε πώς να τους ξεχωρίζεις! Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;

Σχετικά άρθρα