Κάθε φορά που αγχώνομαι ή στεναχωριέμαι το ρίχνω στο φαγητό. Τι να κάνω για να ελέγξω τον εαυτό μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 30 ετών και όταν αγχώνομαι ή στεναχωριέμαι το ρίχνω στο φαγητό, τι μπορώ να κάνω για να ελέγξω τον εαυτό μου και να τρέφομαι όταν πρέπει; Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος

Η σχέση του φαγητού με την εκτόνωση αρνητικών και δυνατών συναισθημάτων είναι κάτι που για πολλούς αποτελεί βασικό τρόπο αντίδρασης αλλά και λανθασμένη διαδικασία διαχείρισης των συναισθμάτων αυτών.

Γνωρίζοντας ότι εκείνη τη στιγμή η εγκεφαλική και γευστική ικανοποίηση θα μετριάσει την ένταση του πώς νιώθουμε καταφεύγουμε συχνά στην κατανάλωση σνακ ή γευμάτων με ιδιαίτερα υψηλό περιεχόμενο θερμιδικό και έντονες γεύσεις ενώ η κατανάλωση σνακ όπως πατατάκια και ξηροί καρποί φαίνεται να αποτελούν τη συχνότερη επιλογή αφού “εκτονώνουν” αυτό που νιώθουμε.

Η καταγραφή ακριβώς αυτού πού νιώθω και ο συνδυασμός της με την καταγραφή του τι τρώω ή πίνω και η συζήτηση αυτής με έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε αυτή την όχι φυσικολογική σχέση.

Επίσης το να βγω από το σπίτι, να μιλήσω με έναν φίλο, να πάω για γυμναστική αποτελούν πράξεις που μπορεί να “εκτονώσουν” την ένταση χωρίς να φορτωθείτε από κενές και επιβαρυντικές θερμίδες.

Χάρης Δημοσθενόπουλος ΜMedSci.SRD.PhD(c)

Κέντρο Διατροφικής Αγωγής

Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι

www.dimosthenopoulos.gr

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τα τελευταία χρόνια έχω βρει “καταφύγιο” στο φαγητό. Τι να κάνω για να επιστρέψω στα φυσιολογικά μου κιλά;

Υπερφαγία: Προσπαθώντας να καλύψουμε τα συναισθηματικά κενά μέσω της τροφής

Σχετικά άρθρα