Είμαι 45 χρονών κομμώτρια και από την ορθοστασία πονάει η μέση και τα πόδια μου. Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

Καλησπέρα σας, είμαι 45 ετών και η δουλειά μου είναι κομμώτρια. Όπως καταλαβαίνετε η ορθοστασία είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να πονάνε συνεχώς η μέση και τα πόδια μου. Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Διαβάζω πολύ προσεκτικά το μήνυμα σας σχετικά με τις ενοχλήσεις που έχετε λόγω του επαγγέλματος σας.

Πράγματι στην  ηλικία που είστε δεν θα περιμέναμε να πάσχετε από οσφυαλγία καθώς και πόνους στα πόδια.

Λόγω όμως της εργασίας ως κομμώτριας είσαστε πολλές ώρες όρθια. Ο πόνος στη μέση οφείλεται κυρίως στην καταπόνηση μυών και συνδέσμων στην περιοχή της μέσης. Δηλαδή είναι αυτό που λέμε άλγος μυοσυνδεσμικής αρχής. Από αυτό φαίνεται να πάσχετε. Σχετικά με τα πόδια σας και εκεί τα συμπτώματα σας έχουν ως αιτία την ορθοστασία και προέρχονται κυρίως από τενοντίτιδες στα κάτω άκρα. Μετά από αυτήν την εισαγωγή προχωρώ στο ερώτημα σας. Λοιπόν για την μέση σας θα μπορούσατε να φοράτε μία ζώνη οσφύος για τις ώρες που είσαστε όρθια. Θα ήθελα ακόμα να σκεφθείτε σοβαρά την περίπτωση να αλλάξετε τον τρόπο εργασία σας και να χρησιμοποιείτε ειδικό περιστεφόμενο σκαμπό με ρόδες ώστε να μειώσετε τις ώρες ορθοστασίας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε και τις τενοντίτιδες στα κάτω άκρα. Για τα πόδια σας θα μπορούσατε να δοκιμάζατε καινούργια αθλητικά παπούτσια με καλής ποιότητα σόλα ώστε να γίνονται οι απαραίτητες απορροφήσεις των κραδασμών. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε ειδικές αναλγητικές αλοιφές ή κρέμες στα σημεία του έντονου πόνου. Αυτές λοιπόν είναι κάποιες απλές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας ανακουφήσουν.

Προσοχή όμως!!! Ένας πόνος που επιμένει για μήνες άσχετα αν φαίνεται αθώος θα πρέπει να διερευνάται.

Δηλαδή με μία απλή επίσκεψη σε ορθοπαιδικό και μετά την κατάλληλη κλινική εξέταση θα είχαμε περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητηα και την προέλευση  του πόνου. Απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι οι ακτινογραφίες  θα μπορούσαν να δώσουν μία εξήγηση της αιτίας του πόνου. Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας έδωσα και άλλη μία προοπτική για την διερεύνηση του πόνου.

Αντώνης Παπασωτηρίου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

www.papasotiriou-ortho.gr

τηλ. 6936817623

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Λόγω της έντονης χειρωνακτικής εργασίας έπαθα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Θα επηρεάσει πολύ την δουλειά μου;

Δεν ξέρω τι να προτιμήσω. Τις σκάλες ή το ασανσέρ για να σώσω τις αρθρώσεις και τα γόνατα μου;

Σχετικά άρθρα