Πριν ένα μήνα έσπασα το πόδι μου, όμως φοβάμαι να το πατήσω κανονικά. Τι μπορώ να κάνω;

Καλησπέρα σας, είμαι 19 ετών και πριν ένα μήνα έσπασα το πόδι μου. Παρότι ο γιατρός μου είπε πως δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιώ τις πατερίτσες και να βγάλω τον γύψο, εγω ακόμα φοβάμαι να το πατήσω κανονικά και νιώθω πως πονάω ακόμα. Τι μπορώ να κάνω; Να κάνω και άλλες εξετάσεις ή είναι όλα στο μυαλό μου; Πείτε μου σας παρακαλώ.

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός

Διαβάζω προσεκτικά το μήνυμα σας σχετικά με το κάταγμα στο πόδι καθώς και τις ανησυχίες που έχετε. Παρόλο που δεν έχουμε όλα τα στοιχεία σχετικά με την περιοχή του κατάγματος καθώς και για την κατάσταση των μαλακών μορίων γύρω από αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές που πιστεύω να σας απαλλάξουν από τις αμφιβολίες σας.

Συνήθως όταν κάποιος αναφέρεται σε κάταγμα στο πόδι εννοεί την περιοχή της ποδοκνημικής δηλαδή γύρω από την περιοχή του αστραγάλου. Ο γιατρός αποφάσισε την συντηρητική αντιμετώπιση του κατάγματος σας με γύψο λόγω της μικρής παρεκτόπισης που είχε αυτό. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη πιθανότητα.

Στο τέλος της θεραπείας συνίσταται απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφίες για να διαπιστώσουμε την πορεία της πώρωσης του κατάγματος δηλαδή εάν αυτό έχει κολλήσει. Το σύνηθες είναι σε νέα άτομα όπως στην περίπτωση σας το κάταγμα να είναι σε πολύ καλή κατάσταση δηλαδή σε πορεία πώρωσης. Υπάρχει η προσέγγιση στους ασθενείς που φοβούνται να πατήσουν το πόδι τους μετά την αφαίρεση του γύψου η φόρτιση να γίνει σταδιακά με βοήθημα. Το βοήθημα αυτό για εσάς θα μπορούσε να έιναι μία περιπατητική μπότα σταθερής γωνίας. Έτσι γίνεται σταδιακή επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες. Να μην ξεχνάμε και το όφελος των φυσικοθεραπείών.

Θα ήθελα όμως να σας τονίσω ότι όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και κάθε κάταγμα έχει την δικιά του προσωπικότητα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κατάγματος δηλαδή του σπασίματος (π.χ. μηχανισμός κάκωσης, μορφολογία κατάγματος, συνοδές κακώσεις κ.α) προσαρμόζεται η κάθε θεραπεία.

Λόγω του πόνου που αισθάνεστε ακόμα, θα έλεγα να προχωρήσετε στον απλό απεικονιστικό έλεγχο με ακτινογραφίες και με βάση την κλινική σας εικόνα να προσαρμοστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση από συνάδελφο ορθοπαιδικό.

 

Αντώνης Παπασωτηρίου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

www.papasotiriou-ortho.gr

τηλ. 6936817623

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έσπασα το χέρι μου με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Θα επηρεάσει την απόδοση μου στο σχολείο και ιδιαίτερα στις Πανελλήνιες;

 

Σχετικά άρθρα