Ρούλα Πισπιρίγκου: Το χρονικό της υπόθεσης μέχρι τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας και η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος της- Γιατί δεν ομολογεί ακόμα και ποια είναι τα στοιχεία που την «καίνε»;

Εχθές Τετάρτη η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη στο σπίτι της στην Πάτρα από αστυνομικούς της διεύθυνσης Αθηνών και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ. Διανυκτέρευσε στην ΓΑΔΑ και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενη για δολοφονία εκ προθέσεως για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Η μικρή άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στις 29 Ιανουαρίου 2022 από ανακοπή καρδιάς. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας που πεθαίνει σε διάστημα τριών χρόνων μετά την αδερφή της Μαλένα το 2019 και το βρέφος Ίριδα το 2021.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, η 33χρονη συνελήφθη αφού πρώτα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Κατά την έρευνα της αστυνομίας προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι δηλητηρίασε την Τζωρτζίνα με την φαρμακευτική ουσία «κεταμίνη» που εντοπίστηκε στο αίμα της.

Προς το παρόν κατηγορείται μόνο για τον θάνατο της 9χρονης αλλά οι Αρχές είναι πεπεισμένες πως ευθύνεται για εκείνους των άλλων δύο κοριτσιών. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τους ιστούς των παιδιών που έχουν κρατηθεί για να γίνουν οι συμπληρωματικές εξετάσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης μέχρι τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία η Τζωτζίνα έπαθε το πρώτο της επεισόδιο τον Απρίλιο του 2021 λίγες μέρες μετά τον θάνατο της έξι μηνών Ίριδος. Στις 8 Απριλίου του περασμένου έτους η 9χρονη παρουσιάσε σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της. Μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο αλλά κατά την παραμονή της εκεί δεν παρουσιάσε κανένα παρόμοιο επεισόδιο. Στο Ωνάσειο δεν καταγράφηκε ούτε καν επεισόδιο έντονης ταχυκαρδίας και ο απινιδωτής που είχε το παιδί λειτουργούσε κανονικά.

Εκεί έγιναν και οι γονιδιακές εξετάσεις μέσω εξειδικευμένου γενετικού ελέγχου. Όλες οι περιπτώσεις συνδρόμων που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο εξετάστηκαν αλλά με αρνητικό αποτέλεσμα.

Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό είναι πως μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου ζητούσε πάντα μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία που πήγαινε, ρωτώντας συγχρόνως εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια με την δικαιολογία πως φοβόταν τυχούσες κλοπές.  

Τα επεισόδια που οδήγησαν στον θάνατο την 9χρονη

Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφεται στην έκθεση που συνέταξαν, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε το κορίτσι. Σε αυτή περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού. Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 μπαίνει στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών όπου και παραμένει για 12 ώρες, προτού επιστρέψει στην Παιδιατρική Κλινική.

Ωστόσο, έπειτα από 24 ώρες συνέβησαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρότερης διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν. Παρά ταύτα, εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ και έμεινε για 36 ώρες. Μία μέρα μετά εμφάνισε εκ νέου επεισόδιομ κύρια συμπτώματα άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Γίνεται και πάλι ειδαγωγή στην ΜΕΘ και παραμένει για 24 ώρες εκεί εξαφανίζονται όλα τα συμπτώματα.

Η κατάσταση του παιδιού θορύβησε του γιατρούς. Έτσι αποφασίστηκε η διακομιδή της Τζωρτζίνας στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια. Το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιανουαρίου.

Μετά το εισιτήριό της στο «Αγλαΐα Κυριακού» το πρώτο 24ωρο κύλησε ομαλά με τον παιδί να μην παρουσιάζει κανένα απολύτως επεισόδιο, ενώ τότε ήταν παρόν και ο πατέρας. Την δεύτερη όμως μέρα παρουσιάζεται και πάλι επεισόδιο που αντιμετωπίστηκε. Για τις επόμενες τρεις μέρες συνέχιζε να εμφανίζει μικρής διάρκειας επεισόδια. Μέχρι που στις 29 Ιανουαρίου παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και διασωληνώθηκε στην Εντατική, όπου και κατέληξε.

Οι κινήσεις της μάνας που κίνησαν υποψίες

Όπως ήδη ελέχθη, η Ρούλα ζητούσε πάντοτε μονόκλινο δωμάτιο ενώ ρωτούσε τις νοσοκόμες αν υπάρχουν κάμερες και που. Εμφανίστηκε στους γιατρούς ως νοσοκόμα και έτσι αποφασίστηκε να της χορηγεί εκείνη τα φάρμακα από την γαστροστομία εκτός από τις ενδοφλέβιες ενέσεις που τις έκαναν οι νοσοκόμες του Παίδων.

Ωστόσο, μετά τα συνεχιζόμενα επεισόδια οι γιατροί αποφάσισαν τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο από τις νοσοκόμες και όχι από την μάνα. Να σημειωθεί ότι στις 27 Ιανουαρίου, δηλαδή την επομένη της εισαγωγής ο πατέρας αποχώρησε από το νοσοκομείο και η Τζωρτζίνα έμεινε μόνη με την μαμά της.

Η μέρα του θανάτου της 9χρονης

Στην έκθεση της Αστυνομίας αναγράφεται λεπτομερώς ότι συνέβη την ημέρα που πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου 2022. Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Ρούλα να πλησιάζει το γραφείο νοσηλείας περπατώντας υποτονικά. Όπως αναφέρει η νοσοκόμα στην κατάθεσή της ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια την έκαναν να πιστεύει πως απλώς θα ζητούσε κάποιο σεντόνι. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια η Ρούλα της μίλησε χαμηλόφωνα σε βαθμό που δεν άκουσε όσα της έλεγε.

Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί υπέφερε ξανά από επεισόδιο, ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και αμέσως πήγαν στον θάλαμο της Τζωρτζίνας. Μόλις μπήκαν είδαν το παιδί απνοϊκό και με κυάνωση. Και η γιατρός και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει το οξύμετρο όταν πέσουν οι σφυγμοί δεν ακουγόταν. Μετά το επεισόδιο αυτό, το παιδί διασωληνώθηκε για μία ακόμα φορά και λίγο αργότερα κατέληξε.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις

Στις εξετάσεις των γιατρών δεν μπορούσε να βρεθεί η αιτία που το παιδί κατέληξε. Έτσι έγιναν οι τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να βρεθεί κάποια ουσία που πιθανόν να είχε χορηγηθεί στο παιδί και προκάλεσε τον θάνατό του.

Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Εκείνη είναι η κεταμίνη που ανιχνεύθηκε στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας. Η ποσότητά που της χορηγήθηκε ήταν 6,5 ml και ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει προσδιορίζεται από 5 ως 20 λεπτά.

Μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και τις μαρτυρίες πως μόνο η μητέρα βρισκόταν συνεχώς με το παιδί η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και προχώρησε στην πραγματοποίησή του εχθές το απόγευμα. Ταυτοχρόνως, διερευνάται και ο ρόλος της αδερφής της και του πατέρα των παιδιών Μάνου Δασκαλάκη.

Γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ομολογεί

Οι Αστυνομικοί που την συνέλαβαν και την οδήγησαν στην ΓΑΔΑ ανέφεραν πως ήταν ιδιαίτερα ήρεμη και χαλαρή την ώρα της προσαγωγής της και όταν της έπιασαν κουβέντα εκείνη επικεντρωνόταν στα όσα πέρασε και έκανε η ίδια και όχι στο χαμένο της παιδί. Ήταν ψύχραιμη και δέχτηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές επισημαίνοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα. Μάλιστα, όταν της ανέφεραν πως βγήκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών απήντησε πως αν είναι έτσι γιατί έπιασαν την ίδια αφού δεν έκανε τίποτα.

Η εμπειρία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται να ομολογήσει εύκολα το έγκλημά της. Ωστόσο, οι ίδιοι έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποδείξουν την ενοχή της. Καθώς πιστεύουν η μάνα δεν ομολογεί γιατί στηρίζεται στις γνώμες των συγγενών της οι οποίοι δεν πιστεύουν τα όσα υποστηρίζουν οι Αρχές. Τους έχει πείσει για την αθωώτητά της σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψουν πως εκείνη δολοφονησε τα παιδιά της. Δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο τι πιστεύουν και είναι πεπεισμένη πως συνεχίσουν να πιστεύουν στην δική της εκδοχή.

Τα λεγόμενά της εν μέρει αποδεικνύονται αληθινά αφού η μητέρα της σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη δηλώνει πως μέχρι να κλείσει τα μάτια της δεν θα πειστεί πως η κόρη της δολοφόνησε τα παιδιά της. Το ίδιο πιστεύει και ο πρώην άνδρας της Μάνος ο οποίος δηλώνει πως θα συνεχίζει να στηρίζει την Ρούλα. Θεωρεί δε, η γυναίκα του δεν έχει την πνευματική ικανότητα να κάνει ένα τέτοιο έγκλημα και στην συνέχεια να παραπλανήση τις Αρχές.

Ποια είναι τα επιπλέον στοιχεία που την «καίνε»;

 Μία νέα μαρτυρία ήρθε στο φως από την εκπομπή «Πρωινό» στην οποία βγήκε μάρτυρας που είναι σωματοφύλακας VIP προσώπων. Όπως αποκάλυψε λίγες μέρες πριν την σύλληψη της Ρούλας ο θείος της τον είχε καλέσει από την Αθήνα στην Πάτρα για να του ζητήσει προστασία για την ίδια και την αδερφή της.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του μόλις έφτασε στο σπίτι της οικογένειας του πήραν το τηλέφωνο και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε η Ρούλα είναι εάν ισχύει πως όποιος συλληφθεί και οδηγηθεί στην ΓΑΔΑ ομολογεί μέσα σε 15 λεπτά. Στην συνέχεια, τον ρώτησε αν έχει άνθρωπο στο Ανθρωποκτονιών για να μαθαίνει τι γίνεται με τις έρευνες, ενώ του είπε να βρει κάποιον να παρακολουθεί τον Μάνο και να μάθει που μένει.

Πριν από λίγο οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ και η μητέρα και η αδερφή της Ρούλας. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκαν να απαντήσουν και το μόνο που είπαν είναι να τις αφήσουν ήσυχες. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να πέσει περισσότερο φως στην υπόθεση με την Αστυνομία να αναφέρει πως εξετάζονται και άλλα πρόσωπα που πιθανώς να συμμετείχαν στην δολοφονία.

Σχετικά άρθρα