Ιερέας σε συσσίτιο επιτέθηκε σε άνεργη, τρανς γυναίκα που πήγε να πάρει φαγητό- Εντολή για έρευνα έδωσε ο Ιερώνυμος

Μία ρατσιστική και τρανσφοβική επίθεση έλαβε χώρα στα συσσίτια της εκκλησίας στην Καλλιθέα σε βάρος μιας άνεργης τρανς γυναίκας. Όπως κατήγγειλε η δικηγόρος της οργάνωσης “Red Umbrella Athens” που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του θύματος, ο εν λόγω ιερέας απευθύνθηκε στην εντολέα της με πλήθος κακοποιητικών χαρακτηρισμών, αποκαλώντας την «άνδρα με βυζιά», μπροστά στα μάτια τρίτων ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Η δικηγόρος του θύματος κυρία Σουγλέ προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης, ενώ όπως δήλωσε θα προχωρήσουν και σε αγωγή για ηθική βλάβη με την διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης. Η απαίτηση αποζημίωσης είναι αποτέλεσμα των κακοποιητικών χαρακτηρισμών παρουσία άλλων ατόμων.

Ποια ήταν η κυρία που δέχθηκε την επίθεση;

Η Ι. Κ. είναι μία τρανς γυναίκα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς είναι άνεργη. Έτσι, πηγαίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, προκειμένου να παραλάβει φαγητό από το συσσίτιο. Όπως εξηγεί η δικηγόρος της για να πάρει φαγητό από το συσσίτιο ήταν απαραίτητο να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά ήταν η αστυνομική της ταυτότητα, ένα λογαριασμό που θα αποδεικνύει ότι το σπίτι που διαμένει ανήκει στην δική του ενορία, αλλά και έναν εκκαθαριστικό για να διαπιστωθεί ότι πληροί όλα τα οικονομικά κριτήρια.

Μόλις προσκόμισε τα απαραίτητα χαρτιά, ο ιερέας διαπίστωσε ότι πρόκειται για τρανς άτομο, καθώς τα στοιχεία ήταν μη συμβατά με την εμφάνισή της. Παρ’ όλα αυτά ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει το φύλο, αν και οι διαδικασίες για την έκδοση της νέας της ταυτότητας έχουν παγώσει εξαιτίας της πανδημίας.

Το περιστατικό με τον ιερέα

Όταν ο ιερέας του ναού ενημερώθηκε για το βιολογικό φύλο της κυρίας και προσπάθησε να τη διώξει. Χρησιμοποίησε χυδαίους τρανσφοβικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τη «άντρα με βυζιά». Μάλιστα υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει τα όσα έγιναν στο οποίο διαφαίνεται ο συγκεκριμένος ιερέας να της επιτίθεται.

Όπως αποκάλυψε η κυρία Σουγλέ «της είπε να βγάλει τα βυζιά και να ξανάρθει, την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου, της έλεγε να γίνει πουτάνα για να βγάλει λεφτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα».

Παρ’ όλη την άσχημη συμπεριφορά του παπά οι γυναίκες που εργάζονταν στη διανομή του φαγητού στο συσσίτιο της έδωσαν κρυφά φαγητό. Όμως εξέφρασαν φόβους τους «μην τυχόν και τις πάρει είδηση ο παπάς, διότι θα τις σκοτώσει». Ένας άλλος άνδρας ο οποίος περίμενε να πάρει φαγητό έσπευσε να την υποστηρίξει, με αποτέλεσμα ο παπάς να προσβάλει και τον ίδιο ρωτώντας τον «κι εσύ τέτοιος είσαι; Σαν αυτόν;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή να να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση στην τρανς γυναίκα. Τόνισε μάλιστα πως η εκκλησία «αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη», χωρίς «να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει». Για αυτό και  έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να διερευνήσουν το περιστατικό.

Επίσης υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις Άγιες ημέρες αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτή αφορά στο φύλο του, είτε στη φυλή του, είτε στο χρώμα του, είτε στο θρήσκευμά του, είτε στις πεποιθήσεις του. Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει», ενώ κατέληξε πως «κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων».

Σχετικά άρθρα