“Έφυγε” από την ζωή ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ

“Έφυγε” σήμερα από την ζωή ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ. Ο γνωστός ψυχίατρος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Η ανάρτηση ανέφερε: «Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν είναι πια μαζί μας. Το πνεύμα όμως, τα λόγια και το αποτύπωμα του πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους θα είναι πάντα εδώ. Αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση των άλλων και είχε σαν κίνητρο πάντα να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε με τη θεραπεία, τις διαλέξεις, τα βιβλία του. Αφήνει πίσω του ένα έργο σημαντικό κ μια οικογένεια κ φίλους που νιώθουμε τυχεροί που τον είχαμε στη ζωή μας».

Γενέτειρα και σπουδές

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας το 1937. Τις πρώτες του γνώσεις της έμαθε στο βουνό κατά την διάρκεια της Κατοχής και στην συνέχεια ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια στην Κατερίνη. Πήρε το Δίπλωμα Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1963 και το 1967 απέκτησε και την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου.

Το 1967 έφυγε για το Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του και παρέμεινε για 15 χρόνια. Εκεί ανέλαβε διάφορες θέσεις σε νοσοκομεία ως Βοηθός, Επιμελητής, υποδιευθυντής και τελικά ισόβιος διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Στην συνέχεια, διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στο Tavistock Center. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ψυχαναλυτικές κλινικές του κόσμου.

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων

Ενώ κατείχε αυτές τις θέσεις έδωσε εξετάσεις και έλαβε το Δίπλωμα Ψυχολογικής Ιατρικής. Λίγο αργότερα έλαβε το ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής και έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων. Παράλληλα με την ψυχιατρική εκπαίδευση και εργασία έκανε συστηματική εκπαίδευση στην Ατομική, Ομαδική  και Οικογενειακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία. Έτσι, κατάφερε να γίνει πλήρες μέλος των αντίστοιχων Εταιριών, διδάσκοντας παράλληλα σε διάφορα Ψυχιατρικά Κέντρα και Νοσοκομεία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Empathy Athens (@empathyathens)

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο ως Ανώτερη Λέκτορας. Προσκλήθηκε να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διετέλεσε διευθυντής και υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Λονδίνου.

Ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας

Ερχόμενος στην Ελλάδα έγινε ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Επίσης, μαζί με άλλους ίδρυσαν την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας της οποίας διατελούσε για χρόνια πρόεδρος και την Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδας της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

Ταυτοχρόνως, οργάνωσε και δίδαξε σε διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθήνας. Έγραψε πληθώρα βιβλίων με το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική Οικογένεια» να γίνεται Best Seller με 28 εκδόσεις μέσα σε έναν χρόνο. Υπήρξε τακτικό μέλος πολυάριθμων διεθνών και ελληνικών Εταιριών μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία, η Διεθνής Εταιρία Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας και πολλές άλλες.

Σχετικά άρθρα