Liz Truss: Ποιά είναι η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που υποστήριξε το Brexit και τον Boris Johnson;

Η Mary Elizabeth Truss είναι Βρετανίδα πολιτικός, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και που εκλέχθηκε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται να διοριστεί από τη Βασίλισσα εν εύθετο χρόνο. Πριν αναλάβει την νέα της θέση, είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Εξωτερικών, Υποθέσεων Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης από το 2021 και Υπουργός Γυναικών και Ισοτήτων από το 2019.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Ανήκει στο συντηρητικό κόμμα, και είναι βουλευτής του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ από το 2010. Έχει υπηρετήσει υπό τους πρωθυπουργούς David Cameron, Theresa May και Boris Johnson. Η Truss κέρδισε τις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, κερδίζοντας τον αντίπαλό της Rishi Sunak.

Τα παιδικά της χρόνια στην Σκωτία

Γεννήθηκε ως Mary Elizabeth Truss γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975 στην Οξφόρδη της Αγγλίας από τον John Kenneth και την Priscilla Mary Truss. Ο πατέρας της είναι ομότιμος καθηγητής καθαρών μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ενώ η μητέρα της ήταν νοσοκόμα, δασκάλα και μέλος της Εκστρατείας για Πυρηνικός αφοπλισμός. Οι γονείς της ανήκα στην αριστερά πολιτική ιδεολογία των εργατικών. Έτσι, όταν αργότερα εκείνη έβαλε υποψηφιότητα για εκλογή στο Κοινοβούλιο ως Συντηρητικός, η μητέρα της συμφώνησε να εκστρατεύσει υπέρ της, ενώ ο πατέρας της αρνήθηκε να το κάνει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Η οικογένεια μετακόμισε στο Paisley, Renfrewshire στη Σκωτία όταν ήταν τεσσάρων ετών, ζώντας εκεί μέχρι το 1985, και εκείνη άρχισε να φοιτά στο West Primary School. Στη συνέχεια παρακολούθησε το σχολείο Roundhay. Στη συνέχεια έζησε στον Καναδά για ένα χρόνο και επαίνεσε το συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζοντας πως η καναδική στάση αντάμειβε την μελέτη των μαθητών, σε αντίθεση με την εκπαίδευσή της στο Roundhay School.

Σπουδές και αρχή της πολιτικής

Η Truss φοίτησε στο Merton College της Οξφόρδης και ήταν Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Πανεπιστημίου της. Το 1996 αποφοίτησε και εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα. Εργάστηκε στη Shell and Cable & Wireless και ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια της εταιρίας Think Tank Reform.

Εξελέγη βουλευτής για το Νοτιοδυτικό Νόρφολκ στις γενικές εκλογές του 2010. Ως πολιτικός ζήτησε εξ αρχής μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής μέριμνας, της μαθηματικής εκπαίδευσης και της οικονομίας. Ίδρυσε την Ομάδα των Συντηρητικών Βουλευτών Free Enterprise και έγραψε ή συνέγραψε μια σειρά από έγγραφα και βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των After the Coalition και Britannia Unchained.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Παιδική Μέριμνα και την Εκπαίδευση από το 2012 έως το 2014 προσπάθησε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την παιδική καθημερινότητα. Αν και ήταν υπήρξε υπέρ της εκστρατείας Britain Stronger in Europe για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016, υποστήριξε το Brexit μετά το αποτέλεσμα και εμμένει σε αυτή την άποψη.

Μετά την παραίτηση της Theresa May το 2019, η Truss εντάχθηκε στο πλευρό Johnson και στήριξε την υποψηφιότητά τους ως ηγέτης των Συντηρητικών. Εκείνος την διόρισε ως Υπουργό Εξωτερικών για το Διεθνές Εμπόριο και Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορίου. Ανέλαβε τον πρόσθετο ρόλο της Υπουργού Γυναικών και Ισοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μεγάλη πολιτική καριέρα

Η Truss υπηρέτησε ως πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης Lewisham Deptford από το 1998 έως το 2000 και διεκδίκησε ανεπιτυχώς τις εκλογές του Συμβουλίου του δήμου του Γκρίνουιτς του Λονδίνου το 1998 και το 2002. Στις 4 Μαΐου 2006, εξελέγη σύμβουλος του Eltham South στις εκλογές του συμβουλίου του δήμου Γκρίνουιτς του Λονδίνου.

Πριν από τις γενικές εκλογές του 2005, ο υποψήφιος βουλευτής για το Calder Valley, Sue Catling, πιέστηκε να παραιτηθεί από την τοπική Συντηρητική Ένωση, οπότε η Truss επιλέχθηκε για να πολεμήσει την έδρα, η οποία βρίσκεται επίσης στο Δυτικό Γιορκσάιρ. Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχθηκε για την έδρα του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ από μέλη της εκλογικής περιφέρειας Συντηρητικής Ένωσης. Κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο του τελικού έναντι πέντε άλλων υποψηφίων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Λίγο μετά την επιλογή της, ορισμένα μέλη της ένωσης εκλογικής περιφέρειας αντιτάχθηκαν στην επιλογή της, λόγω της αποτυχίας της να δηλώσει προηγούμενη σχέση με τον παντρεμένο συντηρητικό βουλευτή Mark Field. Προτάθηκε μια πρόταση για τερματισμό της υποψηφιότητας της, αλλά ηττήθηκε με 132 ψήφους κατά 37 κατά σε μια γενική συνέλευση των μελών της ένωσης τρεις εβδομάδες αργότερα.

Υπουργικές θέσεις

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, η Truss διορίστηκε Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας, με ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών και την πρώιμη μάθηση. Καθώς επίσης και την αξιολόγηση, τα προσόντα και τη μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών, τη συμπεριφορά και τη φοίτηση και την αναθεώρηση των σχολικών τροφίμων.

Τον Ιανουάριο του 2013, ανακοίνωσε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των σχολείων, επικεντρώνοντας τις εξετάσεις στο τέλος των διετών μαθημάτων. Προσπάθησε να βελτιώσει τα βρετανικά πρότυπα στα μαθηματικά από φόβο ότι τα παιδιά υστερούν από εκείνα στις ασιατικές χώρες και οδήγησε σε μια διερευνητική επίσκεψη σε σχολεία και κέντρα κατάρτισης δασκάλων στη Σαγκάη τον Φεβρουάριο του 2014 για να δει πώς τα παιδιά εκεί έγιναν καλύτερος στον κόσμο στα μαθηματικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Περιέγραψε επίσης σχέδια για τη μεταρρύθμιση της παιδικής μέριμνας στην Αγγλία, η οποία θα αναθεώρησε τα προσόντα της παιδικής μέριμνας και θα αυξήσει τον μέγιστο αριθμό παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες σε ένα ίδρυμα φροντίδας. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις χαιρετίστηκαν ευρέως από ορισμένους οργανισμούς όπως η φιλανθρωπική οργάνωση 4Children, η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας και το Κολλέγιο της Δυτικής Αγγλίας. Ωστόσο, οι προτάσεις συνάντησαν την αντίθεση άλλων.

Οικονομία και εξωτερική πολιτική

Η Truss είναι γνωστή για τις οικονομικές ελευθεριακές της απόψεις και την υποστήριξή της στο ελεύθερο εμπόριο. Ίδρυσε την Ομάδα των Συντηρητικών Βουλευτών Free Enterprise, μια συλλογή βουλευτών υπέρ της ελεύθερης αγοράς που υποστηρίζουν μια πιο επιχειρηματική οικονομία και λιγότερους νόμους για την απασχόληση. Το 2022 αποκάλεσε τη Σαουδική Αραβία σύμμαχο, αλλά είπε ότι δεν επιδοκιμάζει τις πολιτικές της χώρας. Επιπλέον, υποσχέθηκε να επανεξετάσει τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Πολλές φορές έχει υποστηρίξει πως είναι ξεπερασμένη η στάση της εξωτερικής πολιτικής έναντι της Κίνας και της Ρωσίας και κάλεσε τη Βρετανία να μειώσει την οικονομική εξάρτηση και από τις δύο χώρες. Έχει υποστηρίξει ορισμένες διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου του Κινέζου πρεσβευτή στο Λονδίνο Zheng Zeguang στο Κοινοβούλιο.

Δήλωσε επίσης ότι και η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ζήτησε να εμβαθύνει την συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας για την ενέργεια, την άμυνα και την ασφάλεια. Η Truss είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κύπρο στις «προσπάθειές της για επανένωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στη βοήθεια στην εξεύρεση ειρηνικής και διαρκούς λύσης στη σύγκρουση στην Κύπρο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα