Rishi Sunak: ο δισεκατομμυριούχος, Ινδός επιχειρηματίας εξελέγη νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Μετά την παραίτηση της Liz Truss ο δισεκατομμυριούχος, Ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Rishi Sunak ανέλαβε τα πρωθυπουργικά ηνία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Βρετανός πολιτικός υπηρέτησε ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τις 24 Οκτωβρίου 2022.  Προηγουμένως υπηρέτησε ως καγκελάριος του Οικονομικού από το 2022 έως το Γενικό Γραμματέα, το Υπουργείο Οικονομικών από το 2019 έως το 2020.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Η Sunday Times Rich List 2022 συμπεριέλαβε τον Sunak και και την γυναίκα του Aksata Murty στους 222 πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτιμώμενη συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών. Έτσι, ο Sunak έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που μπήκε στη λίστα των πλουσίων, ο νεότερος πρωθυπουργός των τελευταίων 200 ετών και ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Παιδί Ινδών μεταναστών 

Ο Sunak γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον από τους Ινδούς γονείς Yashvir και Usha της φυλής Παντζάμπι. Είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια. Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλική αποικία του Προτεκτοράτου της Κένυας, ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Τανγκανίκα, η οποία αργότερα έγινε μέρος της Τανζανίας.

Οι παππούδες του γεννήθηκαν στην επαρχία Παντζάμπ της Βρετανικής Ινδίας και μετανάστευσαν από την Ανατολική Αφρική με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Ο πατέρας του Yashvir ήταν γενικός ιατρός και η Usha ήταν φαρμακοποιός, η οποία διηύθυνε ένα τοπικό φαρμακείο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Ο Sunak φοίτησε στο Stroud School, ένα προπαρασκευαστικό σχολείο στο Romsey του Hampshire, και στο Winchester College, ένα ανεξάρτητο οικοτροφείο για αγόρια. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του, δούλευε ως σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Σαουθάμπτον.

Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο Lincoln College της Οξφόρδης, αποφοιτώντας για το 2001. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας των Συντηρητικών, στο κόμμα που εντάχθηκε ως πολιτικός. Το 2006 απέκτησε και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου ήταν υπότροφος με αριστείο.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας 

Ο Sunak εργάστηκε ως αναλυτής και μέτοχος για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs μεταξύ 2001 και 2004. Στη συνέχεια εργάστηκε για την εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου Children’s Investment Fund Management, και έγινε μόνιμος εταίρος τον Σεπτέμβριο του 2006.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Ωστόσο, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 για να συνεργαστεί με πρώην συναδέλφους του στην Καλιφόρνια δημιουργώντας μία νέα εταιρεία hedge fund την Theleme Partners, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 με 700 εκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Και στα δύο hedge funds, διευθύνοντας σύμβουλος ήταν ο Patrick Degorce. Ο Sunak το ίδιο διάστημα διετέλεσε διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, που ανήκε στον πεθερό του, τον Ινδό επιχειρηματία N. R. Narayana Murthy μεταξύ 2013 και 2015.

Η αρχή της πολιτικής του καριέρας

Ο Sunak επιλέχθηκε ως υποψήφιος των Συντηρητικών για το Ρίτσμοντ της Υόρκης τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται, για μία από τις ασφαλέστερες έδρες των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχεται από το κόμμα για περισσότερα από 100 χρόνια. Την ίδια χρονιά ήταν επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Μαύρων και Μειονοτικών Εθνοτικών της κεντροδεξιάς οργάνωσης Policy Exchange, για την οποία συνέγραψε μια έκθεση για τις κοινότητες BME στο ΗΒ.

Υπήρξε από τους πολιτικούς που υποστήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016. Εκείνο το έτος, έγραψε μια έκθεση για το Κέντρο Μελετών Πολιτικής που υποστηρίζει τη δημιουργία ελεύθερων λιμένων μετά το Brexit και το επόμενο έτος έγραψε μια έκθεση που υποστήριξε τη δημιουργία λιανικής αγοράς ομολόγων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Επανεξελέγη στις γενικές εκλογές του 2017, με αυξημένη πλειοψηφία. Έτσι, διετέλεσε υφυπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019. Ο Sunak ψήφισε υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit και στις τρεις περιπτώσεις, και καταψήφισε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης.

Υποστήριξε τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το 2019. Τότε συνέγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα “The Times” με τους συναδέλφους βουλευτές Ρόμπερτ Τζένρικ και Όλιβερ Ντάουντεν για να υποστηρίξουν τον Τζόνσον στην προεκλογική του εκστρατεία.

Γάμος με κόρη δισεκατομμυριούχου

Ο Sunak εξαιτίας της Ινδικής του καταγωγής είναι Ινδουιστής και ορκίστηκε ως βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Μπαγκαβάντ Γκίτα. Τον Αύγουστο του 2009, παντρεύτηκε την Akshata Murty, την κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου N. R. Narayana Murthy, ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Η Murty κατέχει μερίδιο 0,91% της εταιρείας του πατέρα της αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων  καθιστώντας την μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μετά τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες. Η Murty είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας του πατέρα της, Catamaran Ventures. Επίσης, τους ανήκει το Kirby Sigston Manor στο Βόρειο Γιορκσάιρ, καθώς και ένα σπίτι  στο Kensington στο κεντρικό Λονδίνο, ένα διαμέρισμα στην Old Brompton Road, Λονδίνο και ένα ρετιρέ διαμέρισμα στη Santa Monica, Καλιφόρνια.

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Λίγο πριν ο Sunak υποβάλλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση Johnson βρέθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου φοροδιαφυγής μαζί με την σύζυγό του. Το σκάνδαλο δημιουργήθηκε αφού δημοσιοποιήθηκε πως ενώ η γυναίκα του ήταν μόνιμος κάτοικος Λονδίνου εκείνη είχε επιλέξει να φαίνεται ως μη μόνιμη κάτοικος Μεγάλης Βρετανίας για να μην πληρώνει φόρους. Παρ’ όλο που σύμφωνα με τους αναλυτές η περιουσία της ξεπερνά και εκείνη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την γυναίκα του λέγοντας πως επειδή παντρεύτηκε εκείνον δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να κόψει τους δεσμούς της με την πατρίδα που γεννήθηκε την Ινδία. Τελικά, η Murti παραιτήθηκε από το καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης αφού όμως η υπόθεση είχε στοιχίσει την πρώτη εκλογική νίκη του συζύγου της.

Σχετικά άρθρα