“Ηχηρή” συναυλία αλληλεγγύης προς τον καλλιτεχνικό κόσμο έξω από το Εθνικό Θέατρο, σε διαμαρτυρία για το προεδρικό διάταγμα

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε εχθές το βράδυ της Παρασκευής έξω από το υπό κατάληψη κτίριο του Εθνικού Θεάτρου. Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, το οποίο σύμφωνα με τα σωματεία υποβαθμίζει τα διπλώματα των σχολών τους και επιφέρει μισθολογικές αλλαγές στους επαγγελματίες του κλάδου, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κόσμου.

Σε συναυλία αλληλεγγύης προχώρησε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος, υπό την διοργάνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Στην συναυλία συμμετείχαν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος, Μαρίνα Σάτι, Φώτης Σιώτας, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και οι Magic de Spell.

Tην άρνηση τους στο προεδρικό διάταγμα δείχνουν καλλιτέχνες και ηθοποιοί, ενώ τοποθετούνται και προσωπικά με αναρτήσεις τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό κατάληψη τελούν τα δύο μεγαλύτερα δημόσια και κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο αλλά και το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες ζητούν την άμεση τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 και απόδοση κατηγορία ΤΕ για τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών. Ακόμη ζητούν παροχή δωρεάν σίτισης, στέγασης, φοιτητικού πάσου και δωρεάν συγγράμματα, αλλά και την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τις Παραστατικές Τέχνες.

Δείχνοντας την δυσαρέσκειά τους σχετικά με το προεδρικό διάταγμα, υπενθυμίζουμε πως σε παραίτηση προχώρησαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αλλά και του Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του εθνικού θεάτρου εδώ:

Σχετικά άρθρα