Πρόστιμα μοίρασε το Υπουργείο Ανάπτυξης για αισχροκέρδεια σε γνωστές αλυσίδες super market

Εχθές σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πρόστιμα ύψους 382.500 χιλιάδων ευρώ σε πέντε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια. Δήλωσε επίσης πως οι εν λόγω αλυσίδες δεν παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο.

Τα πρόστιμα αποφασίστηκαν κατόπιν της εισηγήσεως της υπηρεσίας ΔΙΜΕΑ αφού ολοκληρώθηκε μια σειρά ελέγχων σε πάρα πολλά σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

“Τα πρόστιμα που θα ανακοινώσω και οι επωνυμίες των αλυσίδων δεν σημαίνει ότι οι αλυσίδες αυτές κατά κανόνα παραβιάζουν το νόμο. 

Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις σε μια αλυσίδα, όχι σε λίγες περιπτώσεις, οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους και σε ένα κομμάτι προϊόντων που ήταν εντός του καλαθιού αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι προϊόντων που ήταν εκτός του καλαθιού. Να υπενθυμίσω ότι οι έλεγχοι γίνονται και εντός και εκτός του καλαθιού σταθερά.

Θέλω να καλέσω για άλλη μια φορά όλες τις αλυσίδες να είναι εξαιρετικά προσεκτικές αυτήν την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. Δε θέλω να πιστέψει κανένας ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε σε οποιαδήποτε αλυσίδα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα των καταναλωτών”.

Αναλυτικά οι εταιρίες που έλαβαν πρόστιμο:

  • ΑΒ Βασιλόπουλος, 319.000 ευρώ
  • Lidl Ελλάς 50.000 ευρώ, ανακοινώνεται η επωνυμία γιατί η αλυσίδα είναι υπότροπος
  • Γαλαξίας 21.387, ανακοινώνεται η επωνυμία γιατί η αλυσίδα είναι υπότροπος
  • Κρητικός 9.330 ευρώ, ανακοινώνεται η επωνυμία γιατί η αλυσίδα είναι υπότροπος
  • Τέλος 5.000 σε αλυσίδα που δεν είναι υπότροπος, οπότε δεν ανακοινώνεται το όνομά της

Κλείνοντας την εισήγηση για τα πρόστιμα σχολίασε τα εξής:

“Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες εβδομάδες με πολύ μεγάλη επιμέλεια, με έλεγχο των αποθεμάτων στις αποθήκες και με πολύ επιμελή έλεγχο των τιμών στο ράφι, στην ταμειακή μηχανή, στα φυλλάδια, στις προσφορές, στα πάντα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το καλάθι πηγαίνει καλά και σε γενικές γραμμές οι αλυσίδες έχουν συνεργαστεί. Ούτε θεωρώ ότι τα παρόντα πρόστιμα δημιουργούν την εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας. Παραμένουν τα πρόστιμα αυτά σε ένα κλάσμα πολύ μικρό του συνολικού τζίρου των super market.

Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια ούτε στο κλάσμα”.

Σχετικά άρθρα