Μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο ο Πούτιν απομονώθηκε από τα 2/3 του κόσμου-Σε ποιες χώρες δεν μπορεί να ταξιδέψει;

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρητικά απομονώνει τον Ρώσο πρόεδρο από τα δύο τρίτα του κόσμου, αλλά εξακολουθεί να αφήνει σημαντικό αριθμό χωρών που μπορεί να επισκεφθεί.
Αλλά στέλνει ένα μήνυμα σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δίωξη και περιορίζει την ικανότητά τους να ταξιδεύουν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε διεθνή φόρουμ.

Ο Balkees Jarrah, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης στο Human Rights Watch, δήλωσε σε δήλωση στο Newsweek ότι η απόφαση στέλνει “ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η παροχή εντολών για διάπραξη ή ανοχή σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων μπορεί να οδηγήσει σε κελί φυλακής στη Χάγη”.

Tι σημαίνει η απόφαση του ΔΠΔ;

Η απόφαση του ΔΠΔ σημαίνει ότι τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου θα πρέπει να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο και να τον μεταφέρουν στη Χάγη της Ολλανδίας για δίκη εάν πατήσει στο έδαφός τους. Ωστόσο, από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούν να υπάρχουν 70 χώρες που δεν θα τελούσαν υπό την αιγίδα της απαγόρευσης του ΔΠΔ.

Σε ποιες χώρες μπορεί να ταξιδέψει ο Πούτιν;

Το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι επίσημα ουδέτερο για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και το εμπόριο και οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχουν ενισχυθεί από την έναρξη του πολέμου και έτσι πιθανότατα θα καλωσόριζε μια επίσκεψη του Πούτιν. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντήσει τον Πούτιν την επόμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να πάει στο Ιράν, το οποίο έχει λειτουργήσει ως βασικός σύμμαχος της Μόσχας, προμηθεύοντάς το με drones για την πολεμική του προσπάθεια. Η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, η Ινδία, επίσης δεν έχει υπογράψει το ΔΠΔ και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν. Τον τελευταίο χρόνο, έχει εδραιώσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις πρώην σοβιετικές χώρες, εκτός από τις χώρες της Βαλτικής και τη Γεωργία, η οποία αναγνωρίζει το ΔΠΔ.

Αυτό του αφήνει ακόμα επιλογές να επισκεφθεί χώρες των συμμαχιών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας, όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Λευκορωσία, της οποίας ο ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως σταθμό για τον πόλεμο, παραμένει σταθερός σύμμαχος.

Η Ουκρανία δεν έχει υπογράψει το δικαστήριο της Χάγης, αλλά παραχώρησε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο έδαφός της. Το Κίεβο έχει πει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν απελαθεί στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και πολλά από αυτά φέρεται να έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα και ανάδοχους.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες».

Πηγή: Newsweek

Σχετικά άρθρα