Σάλος έχει προκληθεί με το βίντεο που δείχνει τον Δαλάι Λάμα να φιλά αγόρι στο στόμα και να του ζητά να ρουφήξει τη γλώσσα του

Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη μετά την εμφάνιση ενός βίντεο που δείχνει τον πνευματικό ηγέτη να φιλάει ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητά να «ρουφήξει τη γλώσσα μου» σε εκδήλωση στη βόρεια Ινδία.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, το γραφείο του Δαλάι Λάμα είπε ότι «επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για την πληγή που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του», προσθέτοντας ότι «λυπάται» για το περιστατικό.

«Η Αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημόσια και μπροστά στις κάμερες», ανέφερε η δήλωση.

Η συγγνώμη του έρχεται μετά από ένα βίντεο της ανταλλαγής, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Dharamshala στην πλαγιά του λόφου τον Φεβρουάριο και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς χρήστες να επικρίνουν τις ενέργειες του Δαλάι Λάμα.

Στο βίντεο, το νεαρό αγόρι φαίνεται να πλησιάζει τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης πριν ρωτήσει: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;»

Στη συνέχεια, ο 87χρονος πνευματικός ηγέτης προσκαλεί το αγόρι στη σκηνή και δείχνει το μάγουλό του και λέει, «πρώτα εδώ», προτρέποντας το αγόρι να του δώσει μια αγκαλιά και ένα φιλί.
Στη συνέχεια, ο Δαλάι Λάμα δείχνει τα χείλη του και λέει: «Τότε σκέφτομαι επιτέλους και εδώ». Στη συνέχεια τραβάει το πηγούνι του αγοριού και το φιλάει στο στόμα.

«Και ρούφηξε τη γλώσσα μου», λέει μετά από λίγα δευτερόλεπτα, βγάζοντας τη γλώσσα του προκαλώντας τις αντιδράσεις.

Η ταυτότητα του αγοριού δεν είναι γνωστή. Ήταν σε μια εκδήλωση με το Ίδρυμα M3M, το φιλανθρωπικό σκέλος της ινδικής εταιρείας ακινήτων M3M Group, με έδρα τη Dharamshala, όπου ο Δαλάι Λάμα ζει σε μόνιμη εξορία. Το CNN επικοινώνησε με το Ίδρυμα M3M για σχόλια.

Σε απάντηση στο περιστατικό, η εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα του παιδιού, Haq: Centre for Child Rights, με έδρα το Δελχί, είπε στο CNN σε μια δήλωση ότι καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών».

Πρόσθεσε: «Ορισμένες ειδήσεις αναφέρονται στη θιβετιανή κουλτούρα σχετικά με την επίδειξη γλώσσας, αλλά αυτό το βίντεο σίγουρα δεν αφορά καμία πολιτιστική έκφραση και ακόμα κι αν είναι, τέτοιες πολιτιστικές εκφράσεις δεν είναι αποδεκτές».

Ο σημερινός Δαλάι Λάμα, Tenzin Gyatso, είναι η πιο γνωστή εν ζωή βουδιστική φιγούρα στον κόσμο.

Ο κύριος πνευματικός ηγέτης της σχολής «Yellow Hat» του Θιβετιανού Βουδισμού, ο Δαλάι Λάμα λατρεύεται από εκατομμύρια ως η μετενσάρκωση των 13 προκατόχων του.

Ο πνευματικός ηγέτης έχει την έδρα του στην Ινδία από το 1959, μετά από μια ανεπιτυχή εξέγερση του Θιβέτ εναντίον των κινεζικών δυνάμεων κατοχής. Αργότερα ίδρυσε μια εξόριστη κυβέρνηση στη βόρεια ινδική πόλη Dharamshala, οδηγώντας χιλιάδες Θιβετιανούς που τον ακολούθησαν εκεί.

Το περιστατικό του Φεβρουαρίου δεν είναι η πρώτη φορά που ο πνευματικός ηγέτης πυροδοτεί διαμάχη τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: cnn

Σχετικά άρθρα