Ιδιοκτήτης Airbnb κατέγραφε προσωπικές στιγμές ανυποψίαστων πελατών του με κρυφές κάμερες-Είναι η παθολογία της ηδονοβλεψίας;

Ένας 62χρονος ιδιοκτήτης κατηγορείται πως είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα σε διαμέρισμα Αirbnb που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη. Έτσι κατέγραφε τις προσωπικές στιγμές των ενοικιαστών χωρίς την θέλησή τους.

Ένας άντρας τυχαία εντόπισε την μικροσκοπική κάμερα και αμέσως απευθύνθηκε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Πώς βρέθηκε η κρυφή κάμερα

Όπως μεταδίδει το Mega, μία παρέα από την Πελοπόννησο νοίκιασε το δωμάτιο για 4 μέρες. Ένα άντρας ψάχνοντας μπαταρίες στο δωμάτιο, ανακάλυψε πως μέσα στο ρολόι από το οποίο πήρε τις μπαταρίες υπήρχε κρυφή κάμερα. Βλέποντας μία θύρα για usb, η οποία δεν είχε λόγο ύπαρξης, πονηρεύτηκε, έψαξε καλύτερα το ρολόι και βρήκε την κρυφή κάμερα. Έπειτα ενημερώθηκε η αστυνομία και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα ο άντρας που βρήκε την κρυφή κάμερα μιλώντας στο Mega είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη για ένα σεμινάριο. Νοικιάσαμε το δωμάτιο, πήγαμε την Πέμπτη, μας έδειξε το διαμέρισμα ο κύριος που το είχε. Στο τηλέφωνο που μιλήσαμε μαζί του μας ρώτησε πόσα άτομα θα είμαστε και ποιοι θα είναι. Του είπα ότι θα είμαστε 3 άτομα, εγώ, ένας νεαρός και η μητέρα του η οποία είναι ΑμεΑ».

«Μας περίμενε, γιατί έπρεπε να δώσουμε το υπόλοιπο ποσό, και δεν θα έφευγε αν δεν του το δίναμε. Μπήκαμε στο διαμέρισμα, μας έδωσε ένα κλειδί και τον ρώτησα εάν έχει ένα δεύτερο κλειδί. Τότε εκείνος ρώτησε ”θα λείπετε;” και ο άντρας απάντησε πως δεν γνώριζε. Μας έδωσε το άλλο κλειδί. Κάναμε μία βόλτα, εγώ αγόρασα μία κιθάρα ρολόι και όταν γυρίσαμε στο δωμάτιο ήθελα να δοκιμάσω το ρολόι και λέω ας βγάλω τη μπαταρία από ένα ρολόι του σπιτιού. Ξεκρέμασα το ρολόι και είδα ότι έχει μία θύρα usb. Το βάζω ανάποδα, παίρνω ένα κατσαβίδι και το άνοιξα. Και είδα αυτό που είδατε στις φωτογραφίες. Πήρα αμέσως την αστυνομία και μου είπε ότι πρέπει να πάω στο τμήμα και να κάνω μήνυση. Αυτή η κάμερα κάνει καταγραφή ότι όταν εμείς θα φεύγαμε θα τη συνέδεε με ειδικό καλώδιο και θα έβλεπε τι ακριβώς γινόταν. Ήταν στην κουζίνα το ρολόι, και έβλεπε στον διάδρομο. Ψάξαμε σε όλα τα δωμάτια, αλλά δεν ήταν και δυνατόν για να καταλάβω εάν είχε κάτι άλλο».

«Δεν μίλησα με τον ιδιοκτήτη πήρα απευθείας την Ασφάλεια. Έγινε η καταγραφή στο διαμέρισμα από την ασφάλεια, και μου είπαν να μην πω τίποτα», κατέληξε ο κ. Νίκος.

Είναι η παθολογία της ηδονοβλεψίας που τον οδήγησε εκεί;

Η ηδονοβλεψία είναι μια παραφιλιστική διαταραχή. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες διαταραχές, με το παραφιλιστικό να αναφέρεται σε σεξουαλικά ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, φαντασιώσεις, ορμές και συμπεριφορές που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Όλα τα παραπάνω θεωρείται πως οφείλονται σε μία τέτοια διαταραχή, όταν προκαλούν βλάβη σε άλλους, ειδικά χωρίς την συναίνεσή τους.

Το άτομο που πάσχει από ηδονοβλεψία συνήθως βιώνει σεξουαλική διέγερση όταν κατασκοπεύει σκόπιμα ανυποψίαστους ανθρώπους, όπως συνέβη και στην περίπτωση που αναφέρουμε. Άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα πως παρακολουθούνται, καταγράφηκαν πιθανώς γυμνοί ή σε πολύ προσωπικές στιγμές. Ο ηδονοβλεψίας μπορεί να καταγράψει τέτοιες πράξεις για να τις δει αργότερα.

Πότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως πρόκειται για ηδονοβλεψία;

Όταν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και διέγερση ενός ανυποψίαστου ατόμου που είναι γυμνό, ή σε σεξουαλική δραστηριότητα από κάποιον άλλον, ο οποίος είναι ενήλικος, μιλάμε σίγουρα για ηδονοβλεψία. Ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην ηδονοβλεψία είναι να έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην παιδική του ηλικία ή ακόμα και η χρήση ουσιών, αν και είναι ένα πεδίο το οποίο δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρο.

Ένας ηδονοβλεψίας ευχαριστιέται με το να παρακολουθεί χωρίς όμως να συμμετέχει στις σεξουαλικές πράξεις, παίρνει ευχαρίστηση από την οπτική επαφή και τις φαντασιώσεις που αυτή του δημιουργεί.

Σχετικά άρθρα