Λεπτό προς λεπτό η λαμπερή τελετή στέψης του Καρόλου: Η χρυσή άμαξα και ένα τελετουργικό αιώνων

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα από αυτό ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ – μια συμβολική τελετή που συνδυάζει θρησκευτική λειτουργία και δοξολογία.

Διεξάγεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 11:00 BST και ο Βασιλιάς, ο οποίος θα στεφθεί μαζί με την Καμίλα, τη βασίλισσα σύζυγο, θα είναι ο 40ος βασιλεύων μονάρχης που στέφεται εκεί από το 1066.

Η ημέρα της μεγαλοπρέπειας και της επισημότητας θα περιλαμβάνει έθιμα που χρονολογούνται περισσότερα από 1.000 χρόνια. Δείτε τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής και πώς περιμένουμε να εξελιχθεί το υπόλοιπο της ημέρας.

Οι επίσημοι εορτασμοί ξεκίνησαν με μια πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Οι περιοχές προβολής κατά μήκος του The Mall και του Whitehall ήταν γεμάτοι μέχρι τις 09:00, με όσους έφτασαν αργότερα να κατευθύνονται στους επίσημους χώρους προβολών στο Hyde Park, το Green Park και το St James’s Park μόλις γεμίσουν.

Έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν στηθεί κερκίδες για σχεδόν 4.000 προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων των ενόπλων δυνάμεων και του NHS και του προσωπικού κοινωνικής φροντίδας. Οι πόρτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ άνοιξαν για την εκκλησία στις 07:30, με περισσότερα από 2.200 άτομα από 203 χώρες να αναμένεται να παρευρεθούν.

Πρώτη πομπή

Η πομπή ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 10:20 BST κινούμενη κατά μήκος του εμπορικού κέντρου προς την πλατεία Τραφάλγκαρ, στη συνέχεια κατηφόρισε το Whitehall και την οδό Κοινοβουλίου πριν στρίψει στην πλατεία του Κοινοβουλίου και στο Broad Sanctuary για να φτάσει στη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του Αβαείου του Γουέστμινστερ.

Έξω από τις πύλες του παλατιού, υπήρχε μια Φρουρά της Τιμής, που περιελάμβανε περίπου 160 μέλη των τριών ενόπλων υπηρεσιών, με άλλα 1.000 άτομα να καλύπτουν τη διαδρομή.

Σε ένα διάλειμμα από την παράδοση, ο King Charles και η Queen Consort Camilla βρίσκονται στο Diamond Jubilee State Coach και όχι στον παλαιότερο, πιο άβολο, Gold State Coach.

Άφιξη στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

Ο Βασιλιάς θα εισέλθει στο αβαείο από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα στις 10:53 φορώντας μια κόκκινη βελούδινη ρόμπα. Από κάτω πιθανότατα θα φοράει στρατιωτική στολή παρά την πιο παραδοσιακή βράκα και τις μεταξωτές κάλτσες που φορούσαν οι βασιλιάδες πριν από αυτόν.

Πριν φτάσει ο Βασιλιάς, πραγματοποιούνται πομπές στο αβαείο στις οποίες συμμετέχουν θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι από ορισμένες χώρες της Κοινοπολιτείας που έφεραν τις σημαίες της χώρας τους και συνοδεύονταν από τους γενικούς κυβερνήτες και τους πρωθυπουργούς. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, ο οποίος θα κάνει επίσης ανάγνωση αργότερα στην υπηρεσία.

Η τελετή πρόκειται να ξεκινήσει στις 11:00 και θα συνοδεύεται από μουσική επιλεγμένη από τον Βασιλιά, με 12 πρόσφατα παραγγελθέντα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός του Andrew Lloyd Webber, και ελληνορθόδοξη μουσική στη μνήμη του πατέρα του Βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππου.

Ο εγγονός του Βασιλιά, ο πρίγκιπας Τζορτζ, θα είναι ανάμεσα στις σελίδες, μαζί με τα εγγόνια της Καμίλα, Λόλα, Ελίζα, Γκας, Λούις και Φρέντυ.

Μερικοί από εκείνους που περπατούν μπροστά από τον Βασιλιά μέσα από το αβαείο πριν από τη λειτουργία θα φέρουν τα ρέγκαλια, με τα περισσότερα αντικείμενα να τοποθετούνται στο βωμό μέχρι να χρειαστούν στην τελετή.

Τι είναι τα ρέγκαλια;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρέγκαλια – τα σύμβολα της βασιλείας όπως το στέμμα, η σφαίρα και τα σκήπτρα – στις στεφές.

Τα μεμονωμένα αντικείμενα συμβολίζουν διαφορετικές πτυχές της υπηρεσίας και των ευθυνών του μονάρχη.

Ο Κάρολος θα παρουσιαστεί με τη Σφαίρα του Κυρίαρχου, το Σκήπτρο του Κυρίαρχου με Σταυρό και το Σκήπτρο του Κυρίαρχου με το Περιστέρι και άλλα αντικείμενα σε σημαντικές στιγμές της τελετής.
H Καμίλα θα παρουσιαστεί με τη ράβδο της συζύγου της βασίλισσας με περιστέρι και το σκήπτρο της συζύγου της βασίλισσας με σταυρό – που καθρεφτίζει τα σκήπτρα του βασιλιά.

Υπάρχουν πολλά στάδια στην υπηρεσία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο ώρες.

H χορωδία των εκατομμυρίων

Για πρώτη φορά μέλη του κοινού θα κληθούν να ορκιστούν την πίστη τους στον βασιλιά, σε ένα μέρος της υπηρεσίας που οι διοργανωτές αποκαλούν τη «χορωδία των εκατομμυρίων». Σε μια άλλη απομάκρυνση από την παράδοση, οι γυναίκες κληρικοί θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο και οι θρησκευτικοί ηγέτες από άλλες θρησκείες θα έχουν ενεργό ρόλο.

Στάδιο πρώτο: Η αναγνώριση

Ο βασιλιάς Κάρολος θα παρουσιαστεί στον «λαό» – μια παράδοση που χρονολογείται από την αγγλοσαξωνική εποχή. Στεκόμενος δίπλα στην 700χρονη Καρέκλα της Στέψης, ο Βασιλιάς θα στραφεί για να αντιμετωπίσει τις τέσσερις πλευρές του αβαείου και θα ανακηρυχθεί ο «αναμφισβήτητος Βασιλιάς» προτού ζητηθεί από το εκκλησίασμα να δείξει τον φόρο τιμής και την υπηρεσία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπι θα κάνει την πρώτη δήλωση, αλλά, για πρώτη φορά, οι επόμενες δηλώσεις θα γίνουν από την Κυρία του Γκάρτερ και την Κυρία του Γαϊδουράγκαθου – που αντιπροσωπεύουν τα παλαιότερα τάγματα ιπποτισμού στην Αγγλία και τη Σκωτία αντίστοιχα – και Κάτοχος Σταυρού Γεωργίου από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το εκκλησίασμα θα φωνάξει “Ο Θεός σώσε τον Βασιλιά!” και θα ηχούν τρομπέτες μετά από κάθε αναγνώριση.

Η καρέκλα στέψης, επίσης γνωστή ως Καρέκλα του Αγίου Εδουάρδου ή Καρέκλα του Βασιλιά Εδουάρδου, πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο έπιπλο στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιείται ακόμα για τον αρχικό του σκοπό. Σε αυτό έχουν στεφθεί συνολικά 26 μονάρχες.

Κατασκευάστηκε αρχικά με εντολή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α’ για να περικλείσει την Πέτρα του Πεπρωμένου, η οποία είχε ληφθεί από κοντά στο Σκόουν στη Σκωτία.

Η πέτρα – ένα αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας – επιστράφηκε στη Σκωτία το 1996 αλλά έχει μεταφερθεί πίσω στο Λονδίνο για χρήση στην υπηρεσία.

Κατά τη στέψη, η δρύινη καρέκλα τοποθετείται στο κέντρο του ιστορικού μεσαιωνικού ψηφιδωτού δαπέδου, γνωστού ως «πεζοδρόμιο Cosmati», μπροστά και απέναντι από τον υψηλό βωμό, για να τονιστεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της τελετής.

Στάδιο δεύτερο: Ο όρκος

Λίγο πριν τον όρκο, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ θα αναγνωρίσει τις πολλαπλές θρησκείες που παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μπορούν να ζουν ελεύθερα».

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος θα δώσει τον όρκο της στέψης – μια νομική απαίτηση. Θα ζητήσει από τον βασιλιά Κάρολο να επιβεβαιώσει ότι θα τηρήσει το νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, και ο Βασιλιάς θα βάλει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και θα δεσμευτεί να «εκτελέσει και να τηρήσει» αυτές τις υποσχέσεις.

Ο Βασιλιάς θα δώσει επίσης έναν δεύτερο όρκο – τον όρκο της Διακήρυξης Προσχώρησης – δηλώνοντας ότι είναι «πιστός Προτεστάντης».

Στάδιο τρίτο: Το χρίσμα

Η τελετουργική ρόμπα του βασιλιά θα αφαιρεθεί και θα καθίσει στην καρέκλα της στέψης για να χριστεί, τονίζοντας την πνευματική θέση του κυρίαρχου που είναι και επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο αρχιεπίσκοπος θα χύσει ειδικό λάδι από την Άμπουλα – μια χρυσή φιάλη – στο κουτάλι της στέψης πριν χρίσει τον Βασιλιά με τη μορφή σταυρού στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του.

Η Άμπουλα κατασκευάστηκε για τη στέψη του Καρόλου Β’, αλλά το σχήμα της παραπέμπει σε μια παλαιότερη εκδοχή και σε έναν θρύλο ότι η Παναγία εμφανίστηκε στον Άγιο Θωμά τον Μπέκετ τον 12ο αιώνα και του χάρισε έναν χρυσό αετό από τον οποίο θα χρίζονταν οι μελλοντικοί βασιλιάδες της Αγγλίας. .

Το Coronation Spoon είναι πολύ παλαιότερο, αφού επέζησε της καταστροφής των ρεγάλων από τον Όλιβερ Κρόμγουελ μετά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Το ίδιο το λάδι παρήχθη για τη στέψη χρησιμοποιώντας ελιές που μαζεύτηκαν από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και καθαγιάστηκαν σε ειδική τελετή στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην πόλη.

Γύρω από την καρέκλα θα τοποθετηθεί μια οθόνη για να κρύψει τον Βασιλιά από την θέα, επειδή αυτό θεωρείται το πιο ιερό μέρος της λειτουργίας.

Στάδιο τέταρτο: Η επένδυση

Κυριολεκτικά η κορυφαία στιγμή – όταν ο βασιλιάς θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου για μοναδική φορά στη ζωή του.

Το στέμμα πήρε το όνομά του από μια πολύ προγενέστερη έκδοση που έγινε για τον Αγγλοσάξονα βασιλιά και άγιο, Εδουάρδο τον Ομολογητή, και λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στις στεφές μετά το 1220 μέχρι που ο Κρόμγουελ το έλιωσε.

Φτιάχτηκε για τον βασιλιά Κάρολο Β’, ο οποίος ήθελε ένα στέμμα παρόμοιο με αυτό που φορούσε ο Εδουάρδος, αλλά ακόμα μεγαλύτερο.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα είναι μόνο ο έβδομος μονάρχης που θα το φορέσει μετά τον Κάρολο Β’, τον Ιάκωβο Β’, τον Γουλιέλμο Γ’, τον Γεώργιο Ε’, τον Γεώργιο ΣΤ’ και την Ελισάβετ Β’ – που το φόρεσε για τελευταία φορά στη στέψη της το 1953.

Πρώτα στον Βασιλιά θα δοθεί ένα αστραφτερό χρυσό παλτό για να το φορέσει που ονομάζεται Supertunica και θα του δοθούν αντικείμενα όπως η Σφαίρα του Κυρίαρχου, το Δαχτυλίδι Στέψης, το Σκήπτρο του Κυρίαρχου με Σταυρό και το Σκήπτρο του Κυρίαρχου με το Περιστέρι.

Στη συνέχεια, στις 12:01 ο αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Βασιλιά και οι καμπάνες της μονής θα χτυπήσουν για δύο λεπτά, θα ηχήσουν τρομπέτες και θα εκτοξευθούν χαιρετισμοί με όπλα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας χαιρετισμός 62 φυσιγγίων θα εκτοξευθεί στον Πύργο του Λονδίνου, με ένα σάλβο έξι όπλων στο Horse Guards Parade. Είκοσι ένας φυσίγγια θα εκτοξευθούν σε άλλες 11 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων του Εδιμβούργου, του Κάρντιφ και του Μπέλφαστ, καθώς και σε πλοία του Βασιλικού Ναυτικού.

Στάδιο πέμπτο: Η ενθρόνιση

Το τελευταίο μέρος της τελετής θα δει τον βασιλιά να παίρνει το θρόνο.

Παραδοσιακά, μια διαδοχή βασιλικών και συνομήλικων θα απέδιδαν φόρο τιμής γονατίζοντας ενώπιον του νέου βασιλιά, ορκίζονταν πίστη και φιλώντας το δεξί του χέρι.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα είναι ο μόνος βασιλικός δούκας που θα γονατίσει και θα αποτίσει φόρο τιμής στον βασιλιά Κάρολο.

Και αντί για ομοίους, για πρώτη φορά ο αρχιεπίσκοπος θα καλέσει τους ανθρώπους στο αβαείο, και όσους παρακολουθούν και ακούνε στο σπίτι, να ορκιστούν πίστη σε αυτό που οι διοργανωτές αποκαλούν «νέα και σημαντική στιγμή στην παράδοση της στέψης».

The Queen Consort

Μετά το αφιέρωμα, η βασίλισσα Καμίλα θα χριστεί, θα στεφθεί και θα ενθρονιστεί σε μια πιο απλή τελετή – αν και δεν θα χρειαστεί να δώσει όρκο.

Θα στεφθεί με το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας – που αρχικά δημιουργήθηκε για τη στέψη της Βασίλισσας Μαρίας μαζί με τον Τζορτζ Ε’ – αλλά τροποποιείται για να αφαιρεθούν μερικές από τις καμάρες και να επαναρυθμιστεί με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V.

Θεία Κοινωνία

Το τελευταίο μέρος της λειτουργίας θα δει τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα να παίρνουν τη Θεία Κοινωνία – την κύρια πράξη λατρείας της χριστιανικής εκκλησίας.

Ολόκληρη η εντολή στέψης

Η αναχώρηση

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα αφήσουν τους θρόνους τους και θα εισέλθουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου πίσω από τον υψηλό βωμό – εδώ ο Κάρολος θα αφαιρέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα φορέσει το στέμμα του Imperial State πριν συμμετάσχει στην πομπή έξω από το αβαείο καθώς θα παίζεται ο εθνικός ύμνος.

Στη συνέχεια, η σύζυγος βασιλιάς και βασίλισσας θα επιστρέψει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά μήκος της πίσω διαδρομής από την οποία ήρθαν, αυτή τη φορά ταξιδεύοντας με το 260χρονο πούλμαν Gold State που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από τον Γουίλιαμ Δ’.

Η Princess Royal θα είναι μεταξύ εκείνων που θα οδηγούν πίσω από το πούλμαν, ενώ ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα τρία τους παιδιά, οι πρίγκιπες George και Louis και η πριγκίπισσα Charlotte, θα είναι μεταξύ των βασιλικών στα τρία βαγόνια και το πρώτο αυτοκίνητο που ακολουθεί.
Σχεδόν 4.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν μέρος σε αυτό που το Υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική τελετουργική επιχείρηση του είδους του εδώ και μια γενιά.

Μαζί τους θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 39 χώρες της Κοινοπολιτείας και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη.

Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας

Οι περισσότεροι θα βαδίσουν μπροστά από τον Βασιλιά κατά μήκος της διαδρομής των 1,42 μιλίων (2,29 χλμ.) και, καθώς το μπροστινό μέρος της πομπής φτάνει στο παλάτι, το πίσω μέρος θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η σύζυγος Βασιλιάς και Βασίλισσας θα φτάσουν στο παλάτι περίπου στις 13:30 και θα κατευθυνθούν προς τη δυτική βεράντα όπου θα λάβουν Βασιλικό Χαιρετισμό και τρεις επευφημίες από το στρατιωτικό προσωπικό που ήταν στην παρέλαση.

Έχει γίνει σύνηθες από τη στέψη του Εδουάρδου Ζ΄ το 1902 ο νέος μονάρχης να χαιρετάει τα πλήθη στο The Mall από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ – η βασίλισσα ενώθηκε με τη μητέρα, τα παιδιά και την αδερφή της μεταξύ άλλων βασιλιάδων καθώς έβλεπε ένα πέρασμα. που αφορούσε εκατοντάδες αεροπλάνα το 1953.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα συνεχίσουν την παράδοση και θα εμφανιστούν λίγο πριν τις 14:30 – αν και ποια άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμπλακούν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Εκείνοι εκεί θα είναι μάρτυρες του τέλους των δημοσίων εορτασμών της ημέρας στις 14:30, με προγραμματισμένο χρονικό διάστημα έξι λεπτών που θα περιλαμβάνει μέλη του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας και θα κορυφώνεται με την επίδειξη των Κόκκινων Βελών.

Πηγή: ΒΒC

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα