Έσερναν βίαια τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν την ώρα της σύλληψής του: “Η χώρα οδηγείται στο χάος και την αναρχία”

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή, μια ημέρα μετά τη σύλληψή του για κατηγορίες διαφθοράς που προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, λέει η αστυνομία, από τότε που ο Χαν κρατήθηκε στο Ισλαμαμπάντ με κατηγορίες τις οποίες αρνείται. Υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον αστυνομικό ξενώνα όπου κρατείται, ο οποίος λειτουργεί ως δικαστική αίθουσα.

Η σύλληψη κλιμάκωσε δραματικά μια πολιτική μάχη μεταξύ του κ. Khan και του ισχυρού στρατού του Πακιστάν. Η καταδίκη θα τον απέκλειε από το εκλογικό δικαίωμα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις σε όλο το Πακιστάν μετά τη σύλληψή του την Τρίτη. Ο πρώην διεθνής αστέρας του κρίκετ, 70 ετών, εκδιώχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, λιγότερο από τέσσερα χρόνια από τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Τον Νοέμβριο, πυροβολήθηκε στο πόδι ενώ έκανε εκστρατεία ανάμεσα στα πλήθη στην πόλη Ουαζιραμπάντ. Κατηγόρησε έναν ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση της επίθεσης – μια κατηγορία που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο στρατός τις τελευταίες ημέρες. Μια μέρα πριν από τη σύλληψή του, ο στρατός είχε προειδοποιήσει τον κ. Khan να μην επαναλάβει τον ισχυρισμό.

Τώρα αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες σχετικά με διαφθορά και εξέγερση, οι οποίες, όπως λέει, έχουν πολιτικά κίνητρα. Μέχρι την Τρίτη είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη πολλές φορές αρνούμενος να εμφανιστεί στις ακροάσεις του δικαστηρίου. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση του Πακιστάν έχει ασκήσει αυτές τις κατηγορίες εναντίον του κ. Khan σε μια προσπάθεια να του απαγορεύσει να συμμετάσχει στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Ο κ. Καν είχε κάνει εκστρατεία σε όλη τη χώρα για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί νωρίτερα. “Ο κ. Imran Khan θα αντιμετωπίσει το νόμο, εάν είναι αθώος, μπορεί να διεκδικήσει τις εκλογές. Αλλά εάν κριθεί ένοχος για διαφθορά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού”, δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Ahsan Iqbal σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές και συνέλαβε υποστηρικτές του κόμματος του κ. Khan τις ώρες από την κράτηση του. Ο Asad Umar, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του κ. Khan, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης στην επαρχία Παντζάμπ μετά από διαδηλώσεις εκεί το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες νωρίς την Τετάρτη τοπική ώρα έδειχναν ουρές αξιωματικών να σχηματίζονται μπροστά από τον ξενώνα της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Το PTI είπε ότι ο κ. Khan δεν είχε πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο και ότι το κόμμα θα αμφισβητούσε τη νομιμότητα της σύλληψής του σε δικαστική αίθουσα. Ισχυρίζονται επίσης ότι η σύλληψη από το Punjab Rangers, μια παραστρατιωτική δύναμη, και εντός των χώρων του δικαστηρίου ήταν παράνομη. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ κήρυξε τη σύλληψη νόμιμη την Τρίτη.
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες οχήματα να έχουν καεί σοβαρά στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, Καράτσι, μετά από ολονύκτιες διαδηλώσεις.

Ορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου για κινητά παραμένουν απρόσιτες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αρχές τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις υπηρεσίες μετά από οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών. Τα σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά, ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί και υπάρχει μικρή κίνηση στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη, με ορισμένους διαδηλωτές να σχεδιάζουν να κάνουν πορεία προς το Ισλαμαμπάντ και το PTI να καλεί σε πανεθνική απεργία.

“Αυτό ήταν χθες το βράδυ, τα πλήθη θα είναι περισσότερα σήμερα για να προστατέψουν τον Imran Khan!” Το PTI ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, συνοδευόμενο από ένα απόσπασμα μαζικής διαμαρτυρίας το βράδυ της Τρίτης.

Οι υποστηρικτές του κ. Καν την Τρίτη λεηλάτησαν την κατοικία του διοικητή του σώματος στη Λαχόρη, καταστρέφοντας παγώνια -μεταξύ άλλων- που είπαν ότι αγοράστηκαν με «λεφτά πολιτών».
Οι υποστηρικτές του κ. Khan βγήκαν επίσης στους δρόμους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών, μετά τη σύλληψή του. Μιλώντας στο Newshour του BBC την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κ. Khan, Raoof Hasan, είπε ότι περίμενε «τα χειρότερα» και ότι η σύλληψη θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα «στο χάος και την αναρχία».

“Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις. Υπάρχει μια οικονομική κρίση, υπάρχει μια πολιτική κρίση, υπάρχει μια κρίση κόστους διαβίωσης και κατά συνέπεια αυτή η περίσταση θα είναι μια κάθαρση για να βγουν έξω.”

Δραματικά πλάνα έδειξαν δεκάδες αστυνομικούς ασφαλείας να απομακρύνουν βίαια τον 70χρονο Mr Khan από το δικαστήριο και στη συνέχεια να τον κουμπώσουν σε ένα αστυνομικό όχημα. Η σύλληψη της Τρίτης βασίστηκε σε νέο ένταλμα για μια ξεχωριστή υπόθεση δωροδοκίας, που συνδέεται με μια υπόθεση που αφορούσε τη μεταφορά γης για το Πανεπιστήμιο Αλ-Καντίρ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η εκλογική νίκη του κ. Khan το 2018 συνέβη με τη βοήθεια του στρατού. Ωστόσο, εν μέσω μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, οι παρατηρητές λένε ότι έπεσε σε δυσμένεια από τον ισχυρό στρατό, τον κρίσιμο παίκτη στα παρασκήνια στο Πακιστάν με πυρηνικά όπλα.

Από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, έγινε ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του στρατού. Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε στο χάος στο Πακιστάν, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και διατήρηση του κράτους δικαίου.
«Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» σε τέτοιες τεταμένες στιγμές, ανέφερε η ΕΕ σε δήλωση την Τρίτη.

«Οι προκλήσεις του Πακιστάν μπορούν να αντιμετωπιστούν και η πορεία του μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους ίδιους τους Πακιστανούς, μέσω ειλικρινούς διαλόγου και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», ανέφερε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε έκκληση για «σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: bbc

Σχετικά άρθρα