Για δεύτερη ημέρα δέχθηκε κυβερνοεπίθεση η Τράπεζα Θεμάτων-Πώς οι χάκερ με πλασματικούς χρήστες έκαναν μαζικά χτυπήματα στην πλατφόρμα

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Υπενθυμίζεται, ότι προηγήθηκε παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος την διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισιδώρος Ντογιάκος παρενέβη μετά τη δεύτερη κατά σειρά κυβερνοεπίθεση στο σύστημα της τράπεζας θεμάτων, κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων Λυκείων στα σχολεία.

Πώς χάκαραν την Τράπεζα Θεμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida και τον κύριο Κωνσταντίνο Μαντέ, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ:

«Οι χάκερ δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες -απομακρυσμένους τους ονομάζουμε-, οι οποίοι δημιουργούν ομάδες και κάνουν μαζικά χτυπήματα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να μην μπορεί να αντέξει το δίκτυο και να καταρρεύσει από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις. Όλο αυτό μπορεί να το δημιουργήσει μόλις ένας άνθρωπος με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Δημιουργεί στην πραγματικότητα κλώνους μηχανήματα και κλώνους χρήστες, οι οποίοι μπαίνουν ομαδικά σε μία σελίδα και τη θέτουν εκτός λειτουργίας. Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από το εξωτερικό και οι πρώτες ενδείξεις μάς παραπέμπουν σε επίθεση που ξεκίνησε από ασιατική χώρα. Από ένα ασιατικό δίκτυο. Αν δεν υπήρχαν οι προβλέψιμες δικλίδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο σύστημα και να αντλήσουν πληροφορίες και δεδομένα που χρησιμοποιεί το δίκτυο για τη λειτουργία του. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα γιατί το συγκεκριμένο δίκτυο έχει μπει στο “μάτι” των κυβερνοεγκληματιών, οπότε μπορεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις και τις επόμενες ώρες. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταστρέψουν ακόμα και όλα τα δίκτυα της χώρας και μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και του κρατικού μηχανισμού. Ευτυχώς το ψηφιακό οπλοστάσιο της χώρας είναι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τέτοιες επιθέσεις. Τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Νέα κυβερνο-επίθεση –αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ– προκάλεσε και σήμερα, Τρίτη, προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.

   Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, η κακόβουλη επίθεση έχει απομονωθεί ήδη, ωστόσο η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων γίνεται με αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

   Σημειώνεται, ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ που δεν ολοκλήρωσαν χθες τις εξετάσεις τους, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που προκάλεσε η χθεσινή κυβερνοεπίθεση, με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων.

   Εντολή ΓΓ του υπουργείου να ολοκληρώσουν σήμερα τις εξετάσεις οι μαθητές της Γ λυκείου

   Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους –παρά τις όποιες καθυστερήσεις– έδωσε ο Γενικός Γραμματεας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

   Σήμερα, Τρίτη, υπήρξε νέα συντονισμένη κυβερνοεπίθεση προς το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά του συνόλου του δικτύου.

   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργούνται ήδη οι εξετάσεις. Σημειώνεται, δε, ότι ήδη από χθες, πάνω από το 90% των λυκείων ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις της Γ’ λυκείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα