Έχοντας στο πλάι του την οικογένειά του ο Κυρ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός για 2η φορά:”Η ζωή μάς επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις, θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ για την ευημερία του ελληνικού λαού”

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ορκίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ορκίζεται ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο (3Δ), ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (Κ), Αθήνα, Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, παρουσία και των μελών της οικογενείας του. Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε σήμερα, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κατά την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Παρούσες επίσης, στην ορκωμοσία, ήταν οι αδερφές του πρωθυπουργού, καθώς και στενοί συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ-Α) φωτογραφίζεται με μέλη της οικογενείας του, μετά την ορκωμοσία του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (δεν εικονίζεται) στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε σήμερα, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ, όπως ορκίστηκα πριν από λίγο στο Σύνταγμα, να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας ως νέος πρωθυπουργός μετέβη πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ιωάννης Σαρμάς: Σας εύχομαι, έτσι ακριβώς όπως ορκιστήκατε πριν να υπηρετείτε τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού, να την υπηρετήσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ επίσης, εσάς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο, για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο επιτελέσατε τα καθήκοντά σας. Παραμείνατε σε αυτό το γραφείο λίγες εβδομάδες, όμως είδατε ότι η ζωή μάς επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μία υπόθεση η οποία δεν σταματά ποτέ.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το γεγονός ότι καταφέραμε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό και -όπως είπατε- να μπορώ, όντας πια εκλεγμένος Πρωθυπουργός και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της Βουλής, να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο, να συνεχίσω το έργο μου.

Κι εσείς αντιληφθήκατε το βάρος αυτού του χώρου και το βάρος της ευθύνης αυτού του γραφείου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ, όπως ορκίστηκα πριν από λίγο στο Σύνταγμα, να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού.

Ιωάννης Σαρμάς: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε. Καλή επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

Σε κλίμα συγκίνησης η χθεσινή βραδιά

Ο πρωθυπουργός εχθές σε κλίμα συγκίνησης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης που του χάρισε, αναρτώντας στιγμιότυπα από την χθεσινή βραδιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: “Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Τώρα νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και σκληρή δουλειά.”

Το απόγευμα στις 17:00 αναμένεται η ανακοίνωση των μελών της νέας κυβέρνησης, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αύριο Τρίτη η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Hγέτες από όλο τον κόσμο συγχαίρουν από εχτές τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σ. Μισέλ: Συγχαρητήρια και καλή δύναμη Κυριάκο

«Συγχαρητήρια και καλή δύναμη Κυριάκο!» έγραψε στα ελληνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter: «Συγχαρητήρια Kυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή σου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ανυπομονούμε να σε συναντήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για τις κοινές μας ευρωπαϊκές προκλήσεις. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη Κυριάκο!».

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνεχάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

   «Συνεχάρην τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική επιτυχία. Του ευχήθηκα, θερμά, καλή δουλειά. Ιταλία και Ελλάδα, μαζί, μπορούν να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα, προς όφελος των λαών μας, των Εθνών μας και της Ηπείρου μας», υπογραμμίζει στην ανάρτησή της η κ. Μελόνι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. «Συγχαίρω τον αγαπητό Κυριάκο Μητσοτάκη, φίλο και εταίρο της Γαλλίας. Θα συνεχίσουμε μαζί το έργο που έχουμε ξεκινήσει για μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε την εξής δήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα:

«Εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνω τα συγχαρητήριά μας στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες για την προώθηση της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας. Μαζί —ως Σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι— η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας καθώς και με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα