Συνάντηση Μητσοτάκη – ΕρντογάνΑπό τη διπλωματία των σεισμών στον λύκο που ντύθηκε αρνάκι για τα μάτια της Δύσης

Εχθές το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η πολυσυζητημένη συνάντηση
ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν στο «Σπίτι της Τουρκίας», όπως λέγεται το κτίριο-βάση των τουρκικών
διπλωματικών αποστολών που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του
Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα-Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες που γίνονται και από τις δύο
πλευρές για εξομάλυνση των αντιπαραθέσεων και εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παρά βέβαια τα διθυραμβικά σχόλια των τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες κάνουν λόγο για μια «άνοιξη» στη σχέση των δύο χωρών, μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε δηλώσεις υπέρ της αναγνώρισης του τουρκικού ψευδοκράτους, προωθώντας να προωθήσει την προοπτική διχοτόμησης του νησιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα τα πρόσφατα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο κατά την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, γεγονότα που αποδεικνύουν μια άλλη προσέγγιση από αυτή που κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN σε μια αποτίμηση της συνάντησης των δύο πλευρών δήλωσε ότι «έχουμε μεν μεγάλες διαφορές με την Τουρκία τις οποίες όμως θα επιχειρήσουμε να επιλύσουμε με οδηγό το διεθνές δίκαιο». Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα καθορίσει την πορεία των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα