Νέες ταυτότητες από τη Δευτέρα. Αναλυτικά όλη η διαδικασία. Τι πρέπει να προσέξετε

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τις νέες ταυτότητες, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα κλείνει ραντεβού και θα προσέρχεται στο Αστυνομικό Τμήμα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας,  ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας gov.gr και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά sms και email. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Ποια στοιχεία θα αναγράφονται στις νέες ταυτότητες;

Στην εμπρόσθια πλευρά των νέων ταυτοτήτων θα αναγράφεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο αριθμός πρόσβασης κάρτας (card access number)

και στην πίσω πλευρά θα αναγράφονται τα εξής:

Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Στο κάτω μέρος της οπίσθιας όψης θα βρίσκεται η Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone) με το ενσωματωμένο τσιπ.

Στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή

Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης

Δύο δακτυλικά αποτυπώματα

Επώνυμο πατρός

Επώνυμο μητρός

Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου

Τόπος έκδοσης

Πόσο κοστίζει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων;

Το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα πληρώνεται ηλεκτρονικά ενώ οι πολύτεκνοι θα έχουν 50% έκπτωση στην έκδοση της. Οι νέες ταυτότητες θα είναι σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 χρόνια.

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς της παλιάς μας ταυτότητας θα καταβάλλεται πρόσθετο ηλεκτρονικό παράβολό Δημοσίου των 9 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι παλιές ταυτότητες θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Σχετικά άρθρα